вівторок, 8 вересня 2020 р.

Міжнародний день грамотності

Ми всі вважаємо себе грамотними людьми. Вміємо читати, писати, виразити свої думки. Але чи всі ми вміємо використати прочитане, отримуючи для себе чи для близьких, сім’ї чи оточуючих користь? Адже це сама вагома частина вміння бути грамотним.

 Що ж таке «грамотність»? Насправді, це уміння використання інформаційних даних, здатність завжди знаходити комунікаційні напрямки і отримувати від цього користь, ефективність для поліпшення якості життя. Бути неграмотним у наш час – дуже страшно! Адже щоб знайти роботу і бути конкурентно спроможним на ринку праці, дуже необхідно мати такі навички, як комунікабельність, вміння працювати в команді, творчо та інноваційно підходити до рішення поставлених завдань, мати критичне мислення – і все це похідні грамотності людини.

 Велика кількість дітей, молодих і дорослих людей, навіть охоплених шкільною чи іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному  задля того, щоб вважати їх грамотними.  В нинішньому світі все складніше відповідати потрібному рівню. Є величезна необхідність у розгортанні програм поширення грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги. Саме на це націлена програма «Нова українська школа», яка починає потроху працювати в українських школах.

 У багатьох країнах світу боротьба з неписьменністю залишається, як і раніше, завданням величезного масштабу і складності. Більше 860 мільйонів дорослих в них залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи. Особливо це стосується мусульманських країн, де можливості вчитися позбавлені зокрема жінки та дівчата.

 Отже, грамотність – це свято для людства , яке уже досягло вражаючого прогресу в цій галузі. Кількість грамотних людей у світі на разі нараховує до чотирьох мільярдів. І все ж це ще не достатня цифра, не повністю досягнута мета людства.

 Міжнародний день грамотності – це один з міжнародних днів, який відзначається в системі Організації Об’єднаних Націй, за рішенням 14-ї сесії ЮНЕСКО і святкується у перші дні навчального року – а саме 8 вересня кожного року.

 Це свято для кожної освіченої людини! 

Немає коментарів:

Дописати коментар