пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

Основоположник педагогічної думки


      Так називає та глибоко шанує український народ видатного вітчизняного педагога К. Д. Ушинського за його полум'яну любов до своєї батьківщини, за його вірне і безкорисне служіння своєму народові, за його величезну, самовіддану і плідну працю для розвитку народної освіти і культури; за багатющу науково-педагогічну спадщину, яка і сьогодні спонукає вчителя творчо працювати, навчати і виховувати всебічно розвинену людину.
     Костянтин Ушинський  українець за походженням народився в м. Тулі, дитячі й ранні юнацькі роки провів в Україні у маєтку батька біля м. Новгорода-Сіверського Чернігівської губернії. Мати, яка походила з родини відомого українського письменника Василя Капніста, прищепила сину любов до України, з якою він завжди був кровно і духовно пов´язаний. У приватному листі до відомого педагога   Модзалевського Ушинський називає себе українцем.
    Літературна діяльність  К.Д. Ушинського є одним із чудових проявів багатогранності його таланту. Протягом майже усього творчого життя він писав вірші та нариси, пробував свої сили у драматургії, опублікував ряд літературно-критичних статей, рецензій і оглядів, і навіть художніх перекладів творів іноземних авторів. Та особливо  був відомий він, звісно, як дитячий письменник, автор розповідей та казок, обробок для дитячого читання фольклорних матеріалів і літературних творів російської класики.
       Більшість літературних творів Ушинського опубліковано у його книзі «Рідне слово» - своєрідною дитячої енциклопедії, розрахованої на початкове навчання дитини, переважно сільського. Короткі розповіді Ушинського для дітей відрізняються майстерністю популяризації , вмілим використанням фольклорних традицій; небагатослівна повчальність буває у них ретельним відбором деталей, чіткістю і ясністю думки.

Немає коментарів:

Дописати коментар