пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

Єврейський Марк Твен

     Так критики порівнюють Шолома-Алейхема з Марком Твеном за схожість стилів письменників і любов до літератури для дітей.
     Він – автор веселих і водночас сумних книг про Тев'є-молочника, Менахем-Мендла, хлопчика Мотла, жителів Анатівки і Касрилівки — безперечно, є найвідомішим із усіх єврейських письменників. 

     2 березня минає 155 років  від дня народження відомого єврейського письменника та драматурга, життя якого було тісно пов'язане з Україною та її культурою. Тому, з нагоди цієї дати в книгозбірні організовано викладку, яка знайомить із відомостями про Шолома-Алейхема та його творами.
     Справжнє прізвище, ім'я та по батькові письменника – Рабинович Шолом Нохумович. Народився 2 березня 1859 року у місті Переяславі (тепер Переяслав-Хмельницький Київської області) у родині  дрібного крамаря. Дитячі роки минули у невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії.
     Навчався в хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався і загальною освітою, навчався у повітовій школі.
     З 1876 року працював домашнім вчителем у єврейського магната Елімелеха Лоєва. У 1880—1882 роках Шолом-Алейхем працював громадським рабином у Лубнах. Після одруження з донькою Лоєва у 1883—1887 роках жив і працював у Білій Церкві.
     Довгий час жив у Києві (він називав його у своїх творах Єгупцем), де займався торговельними справами. Після еврейських погромів у Києві в жовтні 1905 року переїхав до Львова.
     Шолом-Алейхем багато подорожував, відвідав Женеву, Лондон, Варшаву, Вільно, Берлін та інші міста світу, де виступав перед своїми читачами. Жив в Італії та Швейцарії.
   У 1915 році переїхав до Нью-Йорка, де і помер.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар