вівторок, 9 липня 2024 р.

Щедрий талант Ігоря Калинця

9 липня виповнюється 85 років від дня народження Ігоря Мироновича Калинця📚📖 – відомого українського поета і прозаїка.
Презентуємо книжкову виставку-персоналію📚 «Щедрий талант Ігоря Калинця», яка представляє творчий доробок поета і громадського діяча, знайомить з його життєвим і творчим шляхом.
🔸Ігор Миронович Калинець народився 9 липня 1939 року в місті Ходорові на Львівщині в сім’ї службовця. У 1956 р. закінчив середню школу й вступив до Львівського університету імені Івана Франка. 1962 року, закінчивши українське відділення філологічного факультету, почав працювати в обласному архіві: спочатку архіваріусом, а згодом - старшим науковим співробітником.
🔸 Перша збірка віршів поета «Вогонь Купала» побачила світ у видавництві «Молодь» 1966 року і здобула прихильні відгуки читачів. У 1972 році Ігор Калинець отримав шість років суворих таборів і три роки заслання за те, що пропагував усе українське.
🔸В ув’язненні поет працював токарем та кочегаром. На волю вийшов 1981 року. А реабілітували письменника лише 1990 року. Після повернення із заслання був редактором журналу львівського відділу Фонду культури.
🔸Творчий доробок поета становить 17 збірок, що згруповані у двох циклах: у 1991 році у Варшаві вийшов перший том циклу «Пробуджена муза» (9 збірок), а в США – другий том «Невольнича муза» (8 збірок).
🔸Після повернення із ув’язнення пише та публікує казки для дітей («Дурні казки», 1998).
🔸Ігор Калинець є почесним членом Міжнародного ПЕН-клубу, лауреатом премії імені Івана Франка (Чикаго, США, 1979). У 1992 році отримав премію імені Василя Стуса, а за книжку вибраних поезій «Тринадцять аналогій» нагороджений Національною премією України імені Тараса Шевченка. Книжка «Слово триваюче» вийшла друком у Харкові 1997 року.
🔸У доробку поета також чимало творів для дітей, наприклад, «Книжечка для Дзвінки», видана в Києві 1991 року.
🔸За визначні заслуги в утверджені національної ідеї, популяризацію українського слова відомому поетові та громадському діячеві Ігореві Калинцю було присвоєно звання почесного громадянина Львова.


Немає коментарів:

Дописати коментар