середу, 8 квітня 2020 р.

Дивовижний світ Тамари Коломієць


   9 квітня свій 85  річний ювілей відзначатиме українська  письменниця, перекладач,  член Національної спілки письменників України  Тамара Опанасівна Коломієць. Вона є поетесою  покоління, дитинство якого було перерване  війною.
      Народилася Тамара Опанасівна у 1935 році у місті Корсунь, нині Корсунь-Шевченківський Черкаської області.
     1957 року закінчила факультет журналістики Київського університету.
     Мати Тамари багато працювала, дідуся і татка, на жаль, уже в ранньому дитинстві у дівчинки не було: дідуся забрала громадянська, а татка – Друга світова війна, тому вихованням дівчинки займалася бабуся. Тамара виросла «у пелені бабусі Ганни», яка була в міру релігійною, керувалася здоровим глуздом і прислухалася до народної мудрості. Ці риси характеру вона передала внучці.
Неписьменна баба Ганна знала напам’ять майже весь «Кобзар» і часто його цитувала.

У дитинстві дівчинка надавала перевагу хлопчачій компанії і гралася виключно з хлопчаками. У шкільні роки мріяла стати лікарем, бо дитяче серце ще довго залишалося чутливим до ран війни. Якщо у школі задавали писати твір на вільну тему, то Тамарі легше було висловлюватись у віршованій формі.
  Перша збірка «Проліски» побачила світ 1956 року, коли Тамара Коломієць мала 21 рік та  навчалася в університеті. 1957 року цю збірку відзначено першою премією та золотою медаллю VI Всесоюзного фестивалю молоді і студентів у Москві.  Тоді ж молоду поетесу прийняли до Спілки письменників. На початку творчого шляху її помітив і благословив напутнім словом М. Рильський. Першим редактором був М. Стельмах. Із більшими чи меншими перервами звідтоді вийшло 10 книжок лірики, зокрема «Осіння борозна» (1981), «Багаття на межі» (1984) та «Дорога в листопад» (1990).
     А потім – 15 років – не мовчання поетеси, а не видавання її книжок. Були лише добірки в періодиці – газетах «Вечірній Київ», «Хрещатик», «Я, ти, ми», «Вісті», в журналі «Вітчизна»…
     Окрім низки книжок лірики для дорослого читача, її перу належить близько двох десятків для дітей різного віку: «Пастушок», «Хиталочка-гойдалочка», «Котилося котильце», «Починаються дива» та інші. В яких тільки жанрах вона не виступає: казки, небилиці, лічилки, смішинки, загадки! У них — природність інтонацій, жвава ритміка, характерна дитячому сприйманню образність. І жартівливо, і серйозно вміє розмовляти з малим читачем. А втім, можете переконатися у цьому самі, прочитавши  добірку віршів письменниці.


Немає коментарів:

Дописати коментар