середу, 16 грудня 2015 р.

З давнього зшитку Михайла Старицького

  Під такою назвою  з нагоди 175-річчя від дня народження видатного українського письменника-гуманіста,  класика української літератури, одного з корифеїв і фундаторів класичного українського театру, мецената й культуролога, нашого земляка М. П. Старицького організовано викладку літератури по  його творчості.
 
 
 
       Михайло Петрович Старицький народився 2 грудня (14 грудня за новим стилем) 1840 року в селі Кліщинці Золотоніського повіту на Полтавщині (тепер — Черкаська область). Походив зі шляхетського роду. Після сметрі батьків, Михайло виховувався у родині свого дядька — Віталія Романовича Лисенка, батька композитора Миколи Лисенка.
     Старицький був справжнім учителем молодих українських письменників і відіграв велику роль в організації літературного і громадського життя 1890-х рр. Великий внесок зробив в українську драматургію. Почавши з інсценізацій прозових творів та переробок малосценічних п’єс, написав багато оригінальних драматичних творів, найсильніші з них соціальні драми: «Не судилось» (1881), «У темряві» (1893), «Талан» (1893).
   Особливе значення мають його історичні драми: «Богдан Хмельницький» (1897), «Маруся Богуславка» (1899).
   В історії української драматургії Старицький відзначається як видатний майстер гострих драматичних ситуацій і сильних характерів.
     Помер у Києві 27 квітня 1904 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар