середу, 4 грудня 2013 р.

Лицар дитячої літератури


   Так називали відомого  українського дитячого письменника Анатолія Костецького, з життєвим та творчим шляхом якого  пропонуємо вам познайомитися, переглянувши книжкову виставку, присвячену 65 річниці від дня народження письменника.
    Анатолій Костецький – улюбленець дітвори. Він служив дитячій літературі більше тридцяти років і за цей час встиг подарувати дітям понад п’ятдесят книжок. Ті книги – це велике художнє  Дитяче містечко, у якому живуть хлопчики та дівчатка, як і в житті, з найрізноманітнішими характерами.


   А   народився Анатолій Георгійович Костецький 6 грудня 1948 року в Києві, в родині вчителів. Перші казки почув від бабусі. Згодом мати, вчителька мови й літератури, почала приохочувати його до класичної спадщини.
    Після школи А. Костецький навчався в технікумі радіоелектроніки, потім – у Київському державному університеті, де закінчив аспірантуру й захистив кандидатську дисертацію, викладав майже десять років.
    Як і переважна більшість молодих літераторів, Анатолій Костецький почав свою літературну творчість з ліричних віршів про природу й кохання. Та 1967 року доля звела його з Михайлом Стельмахом, який щедро ділився з ним таємницями творчості і ненав’язливо вчив майстерності. Порадив написати для дітей – і через кілька років уже був редактором першої поетичної збірочки молодого поета « Джміль про сонечко гуде» (1972). Від того часу письменник не зраджує дитячій літературі. Чимало творів письменника перекладено на мови різних народів – російську, польську, німецьку, угорську, чеську та ін.
     Письменник віддає багато часу перекладам творів для дітей з англійської, німецької та деяких  слов’янських мов. Він також автор багатьох наукових праць з питань теорії, історії та критики дитячої літератури. Вже перші поетичні книжки письменника були схвально оцінені широким загалом читачів та критиків. Читаючи його вірші, неодмінно замислюєшся над типом взаємин дитини і навколишньої природи, відчуваєш, як поетичним словом можна допомогти малій людині у виборі багатьох життєвих орієнтирів. У прозі письменник віддає перевагу жанру повісті-казки, яка, на його переконання, може прислужитися у складній, відповідальній, важкій, але й благородній справі виховання школярів у дусі добра, щирості, правди.
    Незмінним успіхом користується серед юних читачів повісті-казки А. Костецького «Все – як насправді», «Хочу літати», «Суперклей Христофора Тюлькіна…», «Мінімакс – кишеньковий дракон, або День без батьків» та ін. Анатолій Костецький – лауреат Державної премії ім. Л.Українки, премії ім. М. Трублаїні. Упродовж багатьох років він очолював Творче об’єднання дитячих письменників України.
  Закінчив свій земний шлях Анатолій Костецький 10 березня 2005 року, зоставивши дітям словесні скарби – твори, що промовляють до дитини голосом любові, поваги і розуміння її потреб.
     Отож,   не гайте часу і візьміть до рук хоча б одну з його численних книжок і ви переконаєтеся: все, що створено цим письменником – неймовірно цікаве, вигадливе, веселе і дуже-дуже близьке кожному з вас. Він дуже добре знав і відчував той світ, у якому вчаться, мріють, фантазують, дружать, бешкетують хлопчики та дівчатка – герої його фантастично - пригодницьких повістей та віршів.



Немає коментарів:

Дописати коментар