понеділок, 19 грудня 2011 р.

Свято Миколая радо зустрічаєм

                                             
        День Святого Миколая - це день святкування та вшанування пам’яті Святого Миколи Чудотворця.
     Свято зимового св. Миколая в Україні відзначалося з давніх-давен і саме ним розпочинався цикл різдвяних та новорічних свят. Хто він, той святий Миколай, гість з неба, на котрого так чекають діти? Легенда оповідає, що у дитинстві горнувся хлопчик до бідних, нужденних, скривджених, голодних та калік. Він змалку щиро молився і просив у Господа справедливості, миру, добра, прощення і милосердя. Вдачею був тихий, незлостивий. Він приходив на допомогу бідним знедоленим людям у найскрутніші хвилини життя несподівано і завжди так, аби його ніхто не бачив. Робив добро, не чекаючи на подяку і славу. І тому його ще за життя називали „батьком сиріт, вдів і бідних”. Після смерті батьків продав маєток і роздав гроші бідним, а сам став священиком. Своїми молитвами зцілював недужих, сліпих і калік. Втихомирював море, бурю, гасив пожежі, охороняв від напастей. Був покровителем подорожніх у путі. Всім серцем любив дітей і кожному хотів подарувати бодай крапельку своєї любові.
В Україні, за традицією, в цей день батьки вночі кладуть дітям подарунки під подушки, зберігаючи у таємниці свою причетність до подарунків, для того, щоб діти вірили у чудо, завершуване святим Миколаєм і вчилися милосердя в святого.
В пам'ять про милосердя святого Миколая, в цей день відзначається Міжнародний день допомоги бідним.
  Вже стало доброю традицією проведення свята Миколая у нашій  бібліотеці, на яке запрошуються учні молодшого шкільного віку. Для них працівники підготували пізнавально-розважальну шоу-програму «Іде святий Миколай». Під час заходу дітям була запропонована  розповідь про життя св. Миколая,  познайомили їх з народними віруваннями, прикметами, пов’язаними з цим святом. У виконанні дітей лунали вірші, загадки, прислів’я, пісні про Святого Миколая та про зиму. Завітавши на свято, кожен проявив свої творчі здібності, отримав величезне задоволення від участі в цікавих конкурсах, різноманітних іграх та вікторинах. Свято Миколая залишиться надовго в пам`яті  дітей та працівників  бібліотеки.








Немає коментарів:

Дописати коментар