четвер, 17 серпня 2023 р.

Гроші та їх використання

 


Щоденно ми використовуємо поняття «гроші»,

💵💸💷 адже в житті людини 🙍‍♀️🙎‍♂️вони відіграють важливу роль. За допомогою грошей 💵ми купуємо одяг,👕🩳👔 продукти харчування,🍞🥚🥔 розрахуватися за різні послуги. Вони визначають достатки родини👨‍👩‍👦, добробут держави. Вони настільки щільно увійшли в наше життя, що нам здається що знаємо про гроші💵💷 все.
З метою розширення уявлення про гроші,💵 їх цінність, можливості використання, пропонуємо Вам ознайомитися з історією виникнення грошей💷 та переглянути презентацію «Гроші та їх використання». 💵💷
🔸 Історія виникнення грошей
Сьогодні важко сказати точно, коли з`явилися перші гроші. Невідомо і те, хто їх вигадав. Проте вчені припускають, що вік грошей становить близько семи тисяч років.
Однією з причин винаходу грошей став такий фактор: коли відбулося розділення праці, люди стали обмінюватися надлишками виробленої продукції. Так, гончар обмінював у землероба свій глечик на купку зерна, зброяр віддавав рибалці ніж в обмін на рибу.
Ось лише деякі речі, які люди використовували у давнину як гроші: глечики, риба, хутро, перлини, коштовні каміння і метал, мушлі, зерно, плоди, кістки тварин (наприклад слонові бивні).
Шкури звірів також відігравали роль грошей. Вони легкі, довго зберігаються, з них можна було зробити взуття або одяг і навіть обтягнути щит. Шкурами почали оплачувати товар, рабів і навіть штрафи.
Здавалося б, усе як слід, проте в такому обміні виявилася вагома незручність. Як, приміром, гончару здобути зерно, якщо землеробцю потрібен не глечик, а риба? Доведеться спочатку поміняти глечик на рибу, а потім рибу на зерно. Ця незручність і примусила людей шукати спосіб, який полегшив би процес взаємообміну.
Довго тривали пошуки такого способу, доки наші пращури не зрозуміли: з усіх товарів слід обрати якийсь один і порівнювати його цінність із цінністю інших товарів. Цей товар ще не був справжніми грішми, але добре виконував їхню функцію. Зазвичай, це були свійські тварини: вівці, корови. Скот рахували за кількістю голів у стаді. Чим більше голів нараховувалось у стаді, тим більш багатим вважався його господар. До речі, слово «капітал» походить з латинської мови, у якій воно означає «голова».
Але і худоба не могла повною мірою задовольнити потреби ринку, адже не всім людям потрібен був той чи інший товар в такій кількості…Приміром риба не може довго зберігатися….
Товар стане грошима тоді, коли буде відповідати трьом властивостям: зручність: легко носити, ділити на частини, зберігати, розміщувати; довготривалі у використанні. Рідкісність: не у кожного є. Цінність: всі визнають і приймають за гроші.
Так з часом люди почали віддавати перевагу цінним металам – золоту, сріблу, бронзі, адже метал було легко переплавити на злитки, поділити на частини, він не псується і не займає багато місця у сховищі.
Злитки замінили карбованою монетою. Найстарішими спеціально випущеними грошима вважаються монети, викарбувані у м. Фокеї в V-VII ст. до н. е.. Їх карбували зі сплаву золота і срібла. Саме слово монета походить від назви храму Юнони – Монети у Римі.
Спочатку монети виготовляли із золота та срібла, а потім карбували неповноцінну монету.
В Київській Русі, внаслідок відсутності золотих родовищ, переважно використовувалися іноземні - арабські і візантійські монети із золота і срібла. Пізніше, приблизно з XI століття, стали використовуватися срібні та мідні злитки.
Але з появою металевих грошей проблеми все-таки не зникли. Тому що металеві гроші були важкі, продавцю приходилося дуже довго їх рахувати якщо вартість товару велика.
Саме тому люди знову були вимушені щось вигадувати, щоб полегшити товарообіг. Перші паперові гроші були винайдені в Китаї в VIII столітті.
А в XVII столітті паперові гроші набули популярності у Європі. Першими європейськими паперовими грішми став англійський

Немає коментарів:

Дописати коментар