четвер, 14 січня 2021 р.

День народження Вікіпедії: цікаві факти про ресурс

      

     15 січня у всьому світі святкується Wikipedia Day – день народження онлайн-енциклопедії  «Вікіпедія». Її автори і редактори – це тисячі людей по всьому світу, які беруть участь у написанні, доповненні та перекладі статей на понад 300 мов світу. У цьому році «Вікіпедії» виповнюється  20 років.

    Вікіпедія – найбільша інтернет-енциклопедія людства. Вона ввійшла у топ-15 найпопулярніших сайтів України. Водночас, сучасна енкциклопедія посіла першу сходинку за популярністю серед некомерційних ресурсів.

    Ідея створення такого порталу належить Джиммі Вейлзу та Ларрі Сенгеру. Насправді, спочатку вони зробили електронну енциклопедію під назвою Нупедія, або ще Нюпедія. Туди писали виключно сертифіковані експерти, усі тексти уважно перевірялись та рецензувались. На жаль, цей сайт проіснував тільки 3 роки, з 2000-го по 2003-й.

     Вже з Нупедії народилась  усім звична «Вікіпедія», куди могли писати усі.  Назва походить від двох слів: «wiki» ( від гавайського «швидкий») – вид веб-сайту, в якому користувачам можна самостійно змінювати контент, та  pedia  (від «енциклопедія» ). До речі, Нупедія не була вікі-сайтом.

«Уявіть собі світ, в якому кожна людина може вільно ділитись знаннями всього людства», – так окреслив ціль «Вікіпедії» один із її засновників Джиммі Вейлз.

   З часом, у 2003 році, для технічного забезпечення сайту, який почав розвиватися шаленими темпами, власники створили неприбутковий фонд «Вікімедіа». Він функціонує виключно за рахунок пожертв. Загалом, окрім «Вікіпедії», фонд «Вікімедіа» має ще 11 подібних проектів на кшталт «Вікісловник», «Вікіцитатник», «Вікіпідручник», «Вікіновини» та інших.

     Спочатку звична нам «Вікіпедія» складалась усього з одного єдиного англомовного розділу. Наразі вона нараховує 300 мовних розділів та 51,9 мільйона всіх статей.

     Україномовна версія Вікіпедії з’явилась разом із першою створеною статтею про «Атом» 30 січня 2004 року. 4 квітня того ж року було вже офіційно відкрито україномовний розділ Вікіпедії, тоді нараховували тільки 1 тисячу статей. Станом на 14 січня 2020-го року вже є 978 тисяч 982 українські статті. Завдяки цьому ми посідаємо 3 місце серед «Вікіпедій» слов’янськими мовами за кількістю статей та 11 серед європейських вікіпедій.

    В Україні існує громадська організація «Вікімедіа Україна», яка є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа». Вона займається популяризацією вікіпроєктів «Фонду Вікімедіа», найвідомішим серед яких є Вікіпедія, а також залученням до Вікіпедії нових знань і користувачів та розвитком вікіспільноти в Україні.

   Якщо роздрукувати лише український розділ «Вікіпедії», то книга буде складатися із понад 365 томів.

   Розмістити власний текст на «Вікіпедії» досить просто, головною умовою є дотримання правил авторського права. Тобто текст, який дописувач хоче опублікувати, має бути його власним. Кожна редакція текстів фіксується і є у відкритому доступі. Таким чином у розділі "переглянути історію" кожен читач може обрати потрібну йому версію статті.

 За обсягом інформації і тематичним охопленням  «Вікіпедія» вважається найповнішою енциклопедією з коли-небудь створюваних в історії людства. При виявленні помилок або фейкової інформації можна виправити помилки або додати нову інформацію. Знання кожної людини стають надбанням всіх.

Немає коментарів:

Дописати коментар