вівторок, 12 січня 2021 р.

Щедрий вечір, добрий вечір людям на здоров'я!


     13 січня ми святкуємо свято Маланки, а 14 січня – свято Василя, у народі ці свята об’єдналися, і тепер ми маємо Щедрий вечір, або свято Маланки, або старий Новий рік.

    Цього вечора теж готували кутю й різноманітні страви. Щоправда, вони вже не були пісними – тут були і ковбаси, і холодець, і шинка. Саме того цей обряд називали щедрою вечерею.

  «Щедрий вечір, добрий вечір Людям на здоров’я! – так починалися щедрівки.

   Щедрівки – твори світського призначення. Вони відбивали настрої та бажання простого народу, будили його уяву про краще життя, зачаровували слухачів щедрістю та поезією слова. Саме щедрівки у передноворічну ніч співали діти під вікнами сусідів, коли йшли щедрувати або маланкувати.

  Дійовими особами Маланки виступали тварини – «коза», «журавель». «бик»; демонологічні персонажі – «чорт», і «смерть»; побутові – «піп», «пан», «жандарм»; етнічні -  «гуцул», «циган» та інші. Маланка була парубоча та дівоча. Центральну роль парубочої Маланки виконував парубок, перевдягнений у народне вбрання дівчини або молодиці. Під хатою або зайшовши до неї, учасники дійства розігрували кумедні сценки – інтермедії.

   Дівоча Маланка мала більш поважний характер. Обиралася найкраща з дівчат, яку вдягали «молодою». Серед її прикрас були вінок, стрічки, багато намиста. Інша дівчина виконувала роль «молодого» на ім’я Василь і вдягала жупан, шаровари, шапку, взувала чоботи. Дівоча ватага іменувалася дружками. Дівчата з «Василем» і «Маланкою» до хати не заходили, а щедрували під вікнами.

   А ось зранку 14 січня хлопчики (бо тільки вони мали на це право) ходили по хатах і «посівали». Зайшовши до хати, привітавшись і отримавши дозвіл на посівання, вони набирали в рукавичку, прив’язану до пояса, зерно різних злаків ( окрім пшона, маку, рису і гречки).  «На щастя, на здоров’я, на Новий рік» - саме так поздоровляли хазяїв з Новим роком і, розкидаючи зерно, бажали доброго врожаю, здоров’я та удачі.

  Щедрівницькі ватаги нагадували стародавніх веселих скоморохів, що звеселяли хату не тільки піснями, а й танцями, грою на музичних інструментах.

  Давні традиції відроджуються сьогодні. У багатьох місцевостях святкують «Маланки», відбуваються колядування і щедрування.

  Вашій увазі пропонуємо мікс українських щедрівок.

Немає коментарів:

Дописати коментар