вівторок, 29 листопада 2011 р.

Безкровна війна

Українською катастрофою ХХ століття називає сучасна громадська думка голодомор 1932 – 1933 років в Україні. Терор голодом, запроваджений сталінським тоталітарним режимом в Україні, заподіяв смерть мільйонам хліборобів. Адже від голоду, масових репресій і депортацій Україна втратила більше ніж за роки Першої світової та громадянської воєн.
 
Голодне лихоліття 33-го – не просто історична минувшина, а незагойна фізична і духовна рана українського народу, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь. Сьогодні треба говорити про минуле задля майбутнього, адже безпам’ятність породжує бездуховність, котра, наче ракова пухлина, роз’їдає тіло й душу нації – перекреслює її історію, паплюжить традиції й руйнує соціокультурну самобутність народу.
 
У рамках всеукраїнської акції на честь вшанування пам’яті жертв Голодомору, ініційованої Президентом України до страшної національної трагедії, колектив бібліотеки влаштував тематичну книжкову виставку - реквієм “ Чорна сповідь твоя, Україно”. Виставка присвячена тим, хто за шматок хліба не доносив на брата, не відривав окраєць від дитячих ротів, не торгував святинею.  На ній представлені всеукраїнські та регіональні видання з історії дослідження Голодомору 1932-1933 років в Україні, документальні свідчення осіб які пережили голод. Поруч з виставкою розміщено   експозицію яку доповнює  імпровізований хрест, як символом людської пам’яті і шани, український рушник з траурною чорною стрічкою та колосками, фотографіями голодних згорьованих дітей. На невеличкому постаменті горить свічка і горнятко з розсипаною пшеницею, яка обтягнута колючим дротом.
 
У відкритті виставки взяли участь  користувачі бібліотеки. Було запалено світло свічки  памяті і воно стало даниною тим, хто навічно пішов від нас у 1933 році.



Немає коментарів:

Дописати коментар