вівторок, 23 серпня 2011 р.

Україна в рушниковому вінку

Вишитий рушник в Україні посідає особливе місце. Рушники — це символ України, відбиття культурної пам'яті народу.
Він являє собою значне непересічне явище духовної культури, будучи етнічним культурним символом України.
Рушники є неодмінними атрибутами народного побуту, весільної обрядовості, вони застосовуються як традиційна окраса житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходилися без рушників. Мабуть у всьому декоративному мистецтві немає іншої такої речі, яка концентрувала б у собі стільки різноманітних символічних значень. У вишивці рушників знайшли відображення орнаменти, пов'язані з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі. Орнаменти вишивки рушників — це народна пам'ять про життєдайні сили землі та сонця.
Український рушник – це пісня вишита на полотні. Для того щоб проспівати цю пісню у бібліотеці пройшов майстер – клас по виготовленню українського рушника, оздобленим виробами з паперу. Відвідувачі бібліотеки, а це ішколярі, і молодь реабілітаційного центру «Еверест» мали змогу навчитися різним технікам роботи з папером: квілінгу, витинанкам, орігамі. Свої роботи вони представили на виставці « Україна в рушниковому вінку» присвяченій 20 річниці Незалежності нашої держави







4 коментарі:

  1. Український рушник-це надзвичайно цікаво...адже він має стільки цікавих узорів, що іноді здається їх неможливо виконати. А також він дуже різнобарвний.

    ВідповістиВидалити
  2. Клас!!! Це такий чудовий витвір народного мистецтва!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Мені жалко що мене не були в цей час.

    ВідповістиВидалити