четвер, 25 серпня 2011 р.

Лиш боротись - значить жить



    Ім’я Івана Франка навічно вписане у нетлінну Книгу народної пам’яті про великих українців і українок. І нині, в час 155-літнього ювілею поета, маємо схилитися у глибокій шані перед життям-подвигом, життям-самопосвятою Великого Каменяра.

 Як велике астральне тіло, що гріє всю Україну, а світить далеко дальше”. Людина універсальної обдарованості, титанічної працьовитості, незламної стійкості великий борець за правду і справедливість, борець за інтереси трудового народу. Український народ свято шанує пам’ять свого великого сина Івана Франка. Ім’ям письменника названо університети, театри, школи, вулиці багатьох міст. У Львові, в будинку, де жив великий Каменяр відкрито літературно-меморіальний музей Франка. Він дуже гостро відчував свій час, чутливо реагував на заміну буття, володів надзвичайною здатністю висловлювати нові явища, демонстрував оригінальність і сміливість поглядів. Був не лише національним мислителем, котрий стверджував власну націю. Він – мислитель європейського рівня, котрий бачив майбутнє у демократичному способі життя людства .В спадщину своєму народові Франко залишив біля п’яти тисяч творів, кращі з яких увійшли в золотий фонд української літератури і науки. Вони виходять мільйонними тиражами, вивчаються в школах, звучать з університетських кафедр, із сцен театрів, перекладаються і видаються багатьма мовами світу. Його бойове вогненне слово служить українському народові, допомагаючи пізнати і усвідомлювати багато проблем суспільного життя. Його творчість сприяє вихованню поколінь українських людей і є надбанням духовної культури всього людства. Цим Іван Франко заслужив собі безсмертя. На шляхах нашої суверенності Іван Франко з нами. Він вчить нас бути людьми серед людей. Іван Франко – європейський геній – встає сьогодні з нами за збереження Української держави, яку він будував своєю титанічною, каменярською працею.
Франко був першим, хто з вершин світової літератури оком ученого і талановитого критика глянув на українську літературу.

Все життя своє він працював для того, щоб українська література засяяла власним світлом у сім’ї інших літератур, щоб, збагачуючись мистецькими здобутками інших народів, внесла свій вклад у скарбницю вселюдської культури. Іван Франко... Діяч, що уособлює цілу епоху української культури; один з найвидатніших письменників слов’янських народів; ім’я, що здобуває все ширшу світову славу. Вже сучасники сприймають його.
   Для вшанування пам'яті Великого Каменяра, Івана Яковича Франка, у бібліотеці пройшла інфомаційна година де користувачам бібліотеки був представлений документальний ролик, який висвітлював життєвий і творчий шлях автора. Діти читали вірші поета та з цікавістю переглядали підбірку літератури, яка представлена на виставці " Перехресні стежки життя і прози Івана Франка".

1 коментар: