середу, 30 червня 2021 р.

Сонцезахисні окуляри – важлива річ та модний аксесуар

 

   Сонцезахисні  окуляри- це головний аксесуар літа . Цей предмет є у кожного в гардеробі, але не всі знають, як з'явилися сонячні окуляри, коли стали популярними і чому так сильно впливають на наш імідж. Пропонуємо ознайомитися з виставкою – інсталяцією  «Сонцезахисні окуляри – важлива річ та модний аксесуар», яка представлена в читальному залі, та дізнатись цікаві факти та історію винайдення цього модного та корисного винаходу.

 Історія сонцезахисних окулярів

У будь-якого предмета, будь-якої речі в цьому світі є своя історія походження і сонцезахисні окуляри аж ніяк не виняток. Прототип сучасних сонцезахисних окулярів використовували ескімоси  вже з давніх часів. Але вигляд у цих своєрідних окулярів був, прямо скажемо, вельми екзотичним - лінз в цьому пристосуванні не було взагалі, а замість них очі прикривали кістяні щитки, які зменшували потрапляння в очі потоку світла. Лише вузький проріз між щитками залишався для того, щоб людина могла бачити.

Цікаво, що жінки стародавнього Китаю вважали, що занадто багато світла знебарвлює очі і призводить до появи зморшок на обличчі, тому для захисту від сонця застосовували капелюхи, що закривали своїм великим козирком чоло і скроні. Але, крім того, так само в Китаї, з'явилися і справжні пращури сучасних окулярів. Лінзи в цих окулярах виготовляли з ретельно відшліфованого, а потім закопченого кварцу. Такі ж окуляри використовували судді Китаю, а робилося це для того, щоб під час судових розглядів приховати від присутніх свої емоції.

Захищали очі від сонця і стародавні єгиптяни, а використовували для цієї мети пофарбований папірус. Але що саме разюче, справжнісінькі окуляри були знайдені в гробниці Тутанхамона - для виготовлення  для фараона використовувалася бронза, а лінзами служили найтонші і відполіровані смарагдові платівки.

Відомий був захист від сонця і в стародавній Індії. Індіанки використовували в якості захисного засобу просочені спеціальною смолою смужки найтоншого шовку. Такі смужки приклеювалися на чоло і прикривали очі від палючого сонця.

Окуляри удосконалювалися століттями, але виготовлялися кустарним способом, і тому їх розвиток просувався так повільно. У середні віки виготовленням сонцезахисних окулярів стали займатися ювеліри, а для лінз вони застосовували товчений кварц, який поглинав частину  світла. Але таких окулярів було виготовлено одиниці і доступні вони були лише багатим людям.

В історії не раз було відзначено, що безліч винаходів робилося саме під час воєн. Так було і під час походу Наполеона в Африку, де його солдати захищали очі від сонця спеціальними окулярами, лінзи яких були вкриті сажею, а зверху на сажу був нанесений захисний лак. Але такі окуляри не тільки захищали солдатів від сонця, а й майже засліплювали їх, так мало світла вони пропускали.

Справжній прорив у виготовленні сонцезахисних окулярів настав лише у двадцятому столітті, коли було налагоджено їх воістину масове виробництво. Цьому сприяла мадам Коко Шанель, завдяки якій в моду увійшов фітнес і засмага. А сталося це в далекі двадцяті роки. Вже в тридцяті роки на хвилі всесвітнього захоплення досягненнями авіації в моду увійшли окуляри зразка «авіатор». І саме в той час з'явилися перші лінзи,  які захищали очі від шкідливих для зору ультрафіолетових променів.

Товаром справді всенародного вжитку сонцезахисні окуляри стали лише в п'ятдесяті роки. З тих пір настав справжній світанок у розвитку окулярів і вони стали нерозривними супутниками перших модниць світу. З тих пір не проходить і року, щоб не принести в моду на окуляри які-небудь нововведення. Змінюються оправи, форма і колір тонування лінз і кінця цим віянням моди не бачити.


Немає коментарів:

Дописати коментар