пʼятницю, 5 березня 2021 р.

Масляна іде, млинець та мед несе

 Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів, який святкується в останній тиждень перед Великим постом.

Це свято символізує перемогу сили світла та тепла над темрявою та холодом. Масляну на Україні ще називали «колодієм». Так іменували і майстра, що робив колеса. Таке ім’я могло бути і у стародавнього слов’янського божества, яке робило колесну дорогу замість санної та перетворювало зиму на весну.

Масляна складається з трьох частин: зустрічі, що починається в понеділок, кульмінації у «широкий» четвер і «прощальної неділі».

Головною іжею українців на Масляну були вареники з сиром і сметаною, які годилося варити щодня, а також гречані млинці, смажені на маслі або на смальці.

Масляна – час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом’яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили у річці.

Масляна завершувалася «прощальною неділею», коли всі прощалися з масляним, смачним і веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення за всі образи.

Про історію виникнення, народними звичаями та традиціями  свята дізнаєтесь більше, переглянувши народознавчу замальовку «Масляна іде, млинець та мед несе».

Тож гарного перегляду та веселих свят.



Немає коментарів:

Дописати коментар