понеділок, 18 січня 2021 р.

Водохреща

      Свято Водохреща завершує різдвяно-новорічні свята.

У язичницькі часи святкувався день народження богині води Дани. Від давніх звичаїв слов’ян збереглося особливе ставлення до води у цей день. Ще у древньому Києві щороку на Водохреще до Дніпра сходилося майже все населення як на велике свято – освячення води, а найспритніші юнаки прагнули неодмінно скупатися одразу після дійства.
Для християн Водохреще – це свято Хрещення Ісуса Христа. Коли Ісусові виповнилось тридцять років і настав час вийти йому до людей зі свою наукою, він із Галілеї прийшов на річку Йордан до Іоанна Хрестителя, щоб охреститися від нього. Цей день ще називається Богоявлення, Йордань.
У церквах у цей день святять воду, яка набуває цілющих властивостей. Вона може зберігатися протягом цілого року і не псуватись.
А відчайдухи й сміливці після освячення води цього дня купаються в ополонці, аби бути здоровими і дужими.
Напередодні Водохреща святкується «Голодна кутя», або другий Святвечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять – постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви – смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар.
А вашій увазі пропонуємо перегляд мультфільму про свято Водохреща.



Немає коментарів:

Дописати коментар