пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Крути - наша слава, наша історія

  29 січня відзначається 100 річчя  бою під Крутами, де у 1918 році у нерівному бою з більшовицькими військами полягло більше трьохсот захисників Української народної Республіки. Вони захищали незалежність України в далекому і грізному 1918 році.
   27 січня 1918 року юнаки, які були майже незнайомі з військовою справою, виїхали на фронт. А вже 29 січня на станції Крути, що знаходиться між Ніжином і Бахмачем, відбувся запеклий бій. Молоді воїни билися відчайдушно…
   Тридцять п’ять студентів потрапили в полон, їх по-звірячому замордували і заборонили місцевим селянам поховати.  У березні 1918 року, після звільнення Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок героїчним.
     Завдяки мужності молодих студентів, Крути  є  однією з найгероїчніших сторінок нашої історії. Тому до уваги користувачів бібліотеки організовано книжкову виставку – пам'ять  художньої та історичної літератури «Крути – наша слава, наша історія».
                     

Немає коментарів:

Дописати коментар