пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Купається місто у хвилях поезії


У районній бібліотеці для дітей завжди затишно, навіть коли надворі квітень та йде сніг. А затишно від дитячих емоцій, дитячих посмішок та дитячої творчості. Саме остання об’єднала учнів зі всіх міських шкіл на літературну кав’ярню «Купається місто у хвилях поезії».

Захід з самого початку планувався як неформальний та, так би мовити, домашній. Зі свічками, із чаєм та кавою. Врешті-решт він таким і виявився. А розпочалося усе із поезії «Крила» авторства Ліни Костенко, яка нещодавно відзначила своє 85-ліття. Її ж цитата «Поезія – це завжди неповторність» стала лейтмотивом кав’ярні. Адже творчість кожної дитини є унікальною та самобутньою, а тому й дуже цікавою.

Як уже було сказано, серед виступаючих були представники зі всіх шкіл міста. Від п’ятикласників і до завтрашніх випускників. Презентували вони і поезію (Валерія Нагаєвська, Іван Кухар, Наталія Дягель, Дар’я Винокурова, Юлія Засік  зі школи №1; Катерина Торощина, Дмитро Шинкар зі школи-гімназії №2; Сергій Блащук зі школи №3; Діана Костюк зі школи №4), і твори (Даяна Кашуба, Христина Постемська, Людмила Крескіна, Руслана Холява зі школи №3), і маленькі оповідання (Анастасія Шуровська, школа-гімназія №2). А один учасник (Олександр Македонський, школа №3) зачитав навіть уривок з майбутнього роману. 
 Поряд з власною творчістю мова йшла і про відомих письменників та поетів. Так, Марина Побережна та Анна Куца розіграли сценку із «Полліанни» Елеанор Портер, розповівши слухачам про «гру в радість», а Фурман Анастасія продекламувала вірш нашої землячки Ганни Чубач, який присвячений полотнам  Катерини Білокур. Старшокласниці Яна Шельвінська та Юлія Гулевич дуетом виконали поезію про долю України з чорних та червоних ниток, в якій зорі вишиті хрестами.
Між виступами дітей були і своєрідні музичні паузи. Як відомо, поезія дуже тісно зв’язана з музикою, і багато віршів українських класиків уже перетворилося у пісні. Серед таких учасники прослухали твори Василя Симоненка та Василя Стуса в музичному виконані київських рок-гуртів Біла Вежа та Тінь Сонця. Поряд з цим звучала і сучасна українська поезія, а саме твори Юрка Іздрика, Андрія Любки та Сергія Жадана.
Символічно, що літературна кав’ярня відбулась поряд з днем дитячої книги. Її учасники ще самі діти, але вже роблять перші впевнені кроки в письменницькій творчості. Можливо, через декілька років про когось з них будемо говорити, як про відомих поетів чи прозаїків.

4 коментарі: