пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

Толерантність - потреба сучасності


Сьогоднішній світ поступово та постійно глобалізується, захоплюючи різні групи людей за соціальним, расовим чи релігійним аспектами. Зрозуміло, що цей процес супроводжується і численними негативними явищами, пов’язаними з нерозумінням та небажанням співіснувати різних соціальних спільнот. Єдиний адекватний вихід з подібних ситуацій криється у понятті толерантності та принципах її забезпечення.

Щорічно 16 листопада відзначається міжнародний день толерантності, і саме до цієї події бібліотека провела захід «Толерантність – потреба сучасності» з учнями 9-Б класу школи-гімназії №2. Спершу діти ознайомилися з поняттям, дізнавшись про його походження та  виокремивши характерні ознаки. Далі спробували себе у різних суперечливих ситуаціях, інколи навіть у ролі суддів. При цьому було помітно, що хоч школярі і знають норми толерантності, але все одно ще не позбулися певних негативних стереотипів у свідомості. Так, у вправі «Європейський потяг» (у ній потрібно обрати пасажирів зі списку, з якими бажаєш чи не бажаєш їхати в одному купе вагону) більшість проігнорувала таких пасажирів, як «циганка», «чеченський біженець», «наркоман», «ВІЛ-інфікований».


Окремо мова йшла про принципи та міру толерантності, а також про значення їх для припинення конфлікту. Без розуміння та визнання прав інших толерантне ставлення неможливе. Водночас неможливо проявляти толерантність і до різних радикалів, діяльність яких спричиняє дискримінацію певних людей. Але у останньому випадку також важливо оцінювати ступінь заходів, щоб не доходити до давнього правила «око за око, зуб за зуб».  

Немає коментарів:

Дописати коментар