четвер, 4 вересня 2014 р.

Я не співець чудовної природи…

Так сам себе називав Павло Грабовський. Взагалі у своїй творчості він мало звертав уваги на описи пейзажів, оскільки йому боліло зовсім інше – важка доля трудівників. Навіть більше – він не розумів, як можна насолоджуватись природою, коли хтось інший страждає. Яскравим підтвердженням цьому є такі рядки поета: "Де плачуть, там немає вже краси".
Для П. Грабовського як для людини і письменника провідним гаслом була українська ідея. Чимало своїх творів він підписував псевдонімом "Українець".

Оригінальні поетичні твори Грабовського є його найвагомішим внеском в українську літературу. Проте ними не обмежувалась діяльна участь поета в літературному процесі 90-х рр. У галицьких виданнях друкувалися його нариси, статті, замітки, поетичні переклади.
Статті Грабовського торкаються різноманітних проблем тогочасного громадського і культурного життя на Україні, в Сибіру та Галичині ("Лист до молоді української", "Коротенькі вістки з Сибірі", "Дещо в справі жіночих типів", "Дещо до свідомості громадської", "Дещо про освіту на Україні", "Економічна безвикрутність благословенної Полтавщини" та ін.). Трагічне життя подруги поета, спільниці у боротьбі відображено ним у статті "Надія Костева Сигида. Сумна споминка".
Протягом усього творчого життя Грабовський здійснював величезну роботу як перекладач творів світової поезії. У книгах "З чужого поля", "Доля", "З Півночі" (розділ "Переклади"), "Кобза", в підготовленій, але не виданій збірці "Хвиля" (1899) вміщено переклади поетичних творів із 25 літератур світу. Українською мовою завдяки праці Грабовського зазвучали російські билини, твори Державіна, Жуковського, Пушкіна, Рилєєва, Полежаева, Лермонтова, Тютчева, Огарьова, О. К. Толстого, Курочкіна, Некрасова, Добролюбова, Михайлова, Минаева, Плещеева, Майкова та ін.


До 150-річчя з дня народження письменника здійснено добірку літератури "Я не співець чудовної природи…". При ознайомленні з нею читачі мають змогу оцінити усі грані творчого таланту письменника: поетичні твори, переклади та переспіви, а також нариси та есе. 

Немає коментарів:

Дописати коментар