четвер, 4 вересня 2014 р.

Веселий народний мудрець

Як відомо, фундатором української літературної мови вважають Тараса Шевченка. Але першим, хто творчо обробив та обрамив народну словесність, був Іван Котляревський. Сам Великий Кобзар віддавав йому першість, звертаючись такими рядками: «Будеш, батьку, панувати, / Поки живуть люди; / Поки сонце з неба сяє, / Тебе не забудуть!». Цього року співпадають дві знаменні дати, пов’язані з Котляревським. Перша – 245 років з дня народження письменника, друга – 200 років з моменту виходу «Енеїди» у світ.

Народився Іван Котляревський 9 вересня 1769 р. у Полтаві в родині канцеляриста міського магістрату. Навчався в Катеринославській духовній семінарії Полтави, служив у Новоросійській канцелярії, учителював у поміщицьких сім'ях Золотоніського повіту; вивчав фольклор та звичаї народу. У 1818-1821 pp. працював директором Полтавського театру. Сприяв викупу з кріпацтва актора М. Щепкіна.
Творча спадщина І. Котляревського — це п'єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», послання-ода «Пісня на новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну», переклад російською мовою уривків з праці Дюкела «Євангельські роздуми, розподілені на всі дні року...», переспів вірша давньогрецької поетеси Сапфо «Ода Сафо».
Але найвідомішим твором письменника стала, безперечно, поема «Енеїда». Так, «Енеїда» була популярною завжди. Ще за життя поета вона розходилась по Україні в рукописних списках. Першу ластівку нової літератури Україна прийняла із захопленням.


Котляревський згідно з вимогами жанру дотримується сюжету, запозиченого у Вергілія, але все-таки «Енеїда» — оригінальний твір: у римського автора – 12 частин, а в Котляревського — тільки 6. Ряд епізодів український письменник зовсім випускає, а деякі, навпаки, розгортає у ширші картини, пекло і рай описує по-своєму, інші картини теж оригінальні, бо вони витримані в дусі українського фольклору, та й дія відбувається в Україні (названо міста й села Полтавщини, наприклад, Лубни, Гадяч, Будища). Котляревський часто в полотно твору вплітає епізоди з життя українських козаків, старшини, селянства, міщан, священиків, учнів. Правдиві й мальовничі картини життя України відтіснили античний світ на другий план.
З нагоди річниці народження письменника та виходу «Енеїди» у світ бібліотекою організовано виставку-персоналію «Веселий народний мудрець». А на вітрині книгозбірні презентовано цитати поеми з ілюстраціями, виконаними художником Дмитром Базилевичем.  


Немає коментарів:

Дописати коментар