середу, 29 січня 2014 р.

Пам'яті героїв Крут

     Розкрити суть, причини трагедії під Крутами, виховувати в дітей інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України спонукало проведення бесіди-спомин «Вам вічна славо. Вам – вічна пам’ять», в ході якої учні  10 класу НВК-гімназії №2 висловлювали своє ставлення до тих січневих подій 1918 р.,  а також організації книжкової виставки «Крути - символ мужності та патріотизму».

    Добре кажуть: «Хто не знає свого минулого , не вартий свого майбутнього». І це дійсно так , бо так само , як дерево тримається на землі своїми коріннями , так людина тримається на землі своїм минулим. Людина , яка не знає минулого – як перекотиполе , куди вітер подме туди воно й котиться. Але ж людина не перекотиполе . Саме тому ми повинні знати історію. А історія наша полита кров’ю і сльозами . Однією із найтрагічніших її сторінок є бій під Крутами .
     29 січня 1918 року назва невеликої станції , що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ , ознаменувала відлік нового духовного злету нації , який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Вже 25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал , який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла так просто віддавати свого «молодшого брата» . Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом Муравйова на Київ. І лише 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці , створених за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи ім. гетьмана Б.Хмельницького та Студенського куреня ім. Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету , Київського політехнічного інституту та учнів старших класів київських гімназій.
     Бій розпочався о 12 годині дня , фактично безперервно тривав до пізнього вечора . Юнаки мужньо відбивали атаку ворога , не залишаючи своїх позицій . Протягом п’яти годин українські підрозділи стримували ворожі напади . Проте незабаром , скориставшись кількісною перевагою , наступаючі зламали оборону і почали оточувати українські частини . Розуміючи безвихідність свого становища , бійці Студентського куреня пішли в атаку і були майже всі знищені . 27 студентів і гімназистів ( серед них : Лизогуб , Попович , Шульгін , Кальченко , Ганкевич те інші ) були захоплені в полон . Усіх їх було піддано нелюдським катуванням і по-звірячому замордовано.
     Безжальні кати навіть заборонили селянам поховати безстрашних захисників . Після підписання Брестського миру , який замінив владу більшовиків на австрійців та німців , 19 березня 1918 року в Києві відбувся урочистий похорон на Аскольдовій горі 28 полеглих бійців у бою під Крутами.
     Перші згадки і справжня , реальна оцінка захисників Крут відбулася вже після набуття Україною незалежності в 1992 році. Тому не можна викреслити з пам’яті людської той великий та безсмертний подвиг юних студентів , що захищали українську державність , поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.




1 коментар:

  1. Велич і подвиг студентів які загинули у бою під Крутами житиме у віках .

    ВідповістиВидалити