четвер, 23 січня 2014 р.

Автор "Тимура і його команди"

     З нагоди 110-ої річниці від дня народження відомого російського радянського дитячого письменника-прозаїка Аркадія Петровича Гайдара в бібліотеці організовано перегляд літератури «Він був поетом, казкарем, романтиком», який ознайомлює читачів із творами письменника.
     Гайдар Аркадій Петрович народився в невеликому робітничому селищі 22 січня 1904 р. під Льговом в родині вчителів. Влітку 1919 р. навчався на Київських військових курсах. Під час громадянської війни був місцевим начальником ЧК на Далекому Сході. Власноручно застрелив багато місцевих жителів. Після чого, у зрілому віці, страждав на психічні розлади та алкоголізм. Спробував лікуватися, але безуспішно. У своєму щоденнику фіксував чергові нічні кошмари у зашифрованому вигляді. За спогадами друзів та колег-письменників, свої оповідання писав, як правило, в перервах між запоями, зачинившись від усіх на кілька днів у своїй кімнаті.
     Найбільш відомі твори Аркадія Гайдара: «PBC» (1925), «Школа» (1930), «Четвертий бліндаж», «Військова таємниця» (1935), «Тимур і його команда» (1940) , «Чук і Гек» (1939), «Доля барабанщика» (1938), оповідання «Блакитна чашка» (1936). Твори письменника увійшли до шкільної програми, активно екранізувалися, переведені на багато мов світу.
     На початку Другої світової війни Аркадій Петрович був військовим кореспондентом «Комсомольської правди» в Києві. Потрапив у партизанський загін, де став кулеметником. Згідно з офіційною версією, загинув у бою з німцями неподалік села Ліпляве Канівського району. Згідно з іншими версіями був вбитий своїми під час відступу, бо збожеволів.
     У Радянському Союзі книги Гайдара відігравали величезну роль у вихованні підростаючих поколінь. Ім'я Гайдара було присвоєно багатьом школам, вулицям міст і сіл СРСР. У багатьох містах півдня і сходу незалежної України досі існують десятки вулиць, бібліотек, освітніх установ, названих на його честь.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар