четвер, 16 січня 2014 р.

Дивне мистецтво геніальної українки

Дивлюсь на підлогу — бачу,
то звір, а то людина на коні
Щедра українська земля родюча не тільки урожаями, а й людськими талантами. Тому не дивно, що неодноразово тут з’являлись постаті, творчість яких дивувала світ. Особливо, якщо ці митці виходили із сільської глушини, без спеціальної освіти та зв’язку з культурним контекстом епохи. В їх творчих роботах було щось первозданне і водночас вічне, що, здавалось, це сама природа творить через них.
Однією із таких постатей була художниця Марія Приймаченко. Її талант відкрився світу досить зненацька – при розписуванні рідної хатини. Мотиви її картин, не зважаючи на яскраво виражену народну спрямованість, дивували фантастичністю та архаїчністю. Такою ж незбагненою, моментами дивною, залишиться її творчість і для нащадків.

При цьому Марія Приймаченко усіляко намагалась передати подібне мистецтво своїм численним учням (одним із яких був її син Федір). А сьогодні такий міжпоколінний культурний зв’язок намагається забезпечити районна бібліотека для дітей. Відзначаючи 105-річчя від дня народження відомої художниці, бібліотекарі організували ряд різноманітних заходів. Найперше, підготували виставку-колаж «Людям на радість», яка, крім інформації демонструвала і репродукції картин Приймаченко різних циклів («звіряча» серія, квіткова та побутова тематика). По-друге, протягом тижня проводили інформаційні хвилини,  на яких читачів, присутніх у певний момент, зацікавлювали історіями з життя народної художниці. І по-третє, пропонували користувачам бібліотеки повторити деякі роботи Марії Приймаченко, або ж створити щось своє у подібній стилістиці.
Вінцем цього продуктивного тижня став захід «Дивосвіт Марії Приймаченко» за участі учнів 5 класу НВК-гімназії №2. У ньому були поєднані усі вищеназвані форми роботи, доповнені однойменною мультимедійною презентацією. В результаті діти залишили в бібліотеці чимало робіт в стилі «наївного мистецтва» (саме так характеризують творчість Приймаченко мистецтвознавці). Незабаром усі вони, за доброю традицією, займуть своє місце у вітрині книгозбірні.       

 
 
 
 
 
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар