четвер, 5 грудня 2013 р.

Основоположник романсової лірики

   Під такою назвою в книгозбірні організовано перегляд літератури, який присвячений 135-ій річниці від дня народження відомого українського письменника та поета Олександра Олеся, який увійшов в українську літературу як чудовий проникливий лірик, співець природи  кохання.
     Народився 5 грудня 1878 р. на хуторі Кандиби поблизу Білопілля (нині Сумська область). Навчався у Дергачівському хліборобському училищі та Харківському ветеринарному інституті. Пізніше почав працювати у Києві за фахом.
     Як поет дебютував 1905 р. в Одеському альманасі «Багаття». 1907 р. у Петербурзі вийшла друком перша збірка поезій, в якій О. Олесь виявив себе як зрілий художник слова і тонкий лірик. Друга збірка «Поезії. Книга II» вийшла також у Петербурзі 1909 р., третя — «Книжка третя» — 1911 р. в Києві. У 1914 р. побачила світ збірка «Твори».
     Багато ліричних творів О. Олеся покладено на музику. Композитор М. Лисенко написав музику до його поезії «Не беріть із зеленого лугу верби», К. Стеценко — до вірша «Сосна».
     У 1919 р. виїхав за кордон. Спочатку проживав у Відні, а згодом - у Чехословаччині. 1919 р. вийшла у світ збірка «Чужиною».
     У 1920 р. написав низку творів на теми з історії Київської Русі, в яких оспівав героїзм народу. Працював над поетичними переказами народних казок, писав п’єси для дітей. Помер 22 липня 1944 р. у Празі. Похований на Ольшанському кладовищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар