понеділок, 18 листопада 2013 р.

Символ Швеції по імені Сельма Лагерлеф


     Хто не знає казку про те , як Нільс подорожував з дикими гусьми , і пережив у цій дивній подорожі безліч приголомшливих пригод , які допомогли йому зрозуміти так багато важливого в житті і в собі самому ? Автор цієї казки теж всім відомий - Сельма Лагерлеф . Втім більшість з нас нічого не скаже про неї , крім того , що вона вигадала історію про Нільса .
    А між тим , Сельма Лагерлеф - перша жінка- письменник , що отримала Нобелівську премію ( в 1909 році) - " ... на знак визнання піднесеного ідеалізму , яскравої уяви і духовного сприйняття , що характеризують її праці ..." Та, яку ми звикли вважати казкаркою , насправді  була щирою християнкою - і в своїх творах , і у всьому своєму житті.


     Повне ім'я нобелівської лауреатки - Сельма Оттілія Лувіс Лагерлеф . Вона народилася 20 листопада 1858 в південній Швеції , в Морбацці , в провінції Вермланд . Сельма , дочка відставного армійського офіцера і вчительки , росла в затишній садибі , але життя дівчинки була нелегкою. З раннього дитинства вона була важко хвора і майже не вставала з ліжка. Навчалася вона вдома , росла під наглядом бабусі . Легенди , оповіді , міфи та казки Скандинавії - все це любила бабуся Сельми і прищепила цю любов внучці . На цьому грунті і зросла письменниця Лагерлеф . Переносячи важку хворобу , вона навчилася мріяти , складати власні казки і не занепадати духом  - чарівні історії допомагали їй в цьому.
     Зрештою хвороба була переможена.  Сельма Лагерлеф стала вчителькою , закінчивши в 1882 році Королівську жіночу академію в Стокгольмі. Вона працювала в школі для дівчаток на півдні Швеції в маленькому містечку Ландскроні . І писала книги. Ще в Стокгольмі у неї виник задум написати роман на основі настільки улюблених нею казок та переказів рідної провінції . Так побачила світ перша книга Сельми Лагерлеф , що отримала назву "Сага про Йесте Берлінге" . Глави з неї Сельма відправила на літературний конкурс і отримала премію.
"Сага про Йесте Берлінге", написана в романтичному ключі , була опублікована в 1891 році, і після цієї події заговорили про відродження романтизму у шведській літературі . А в 1894 році на світ з'явилася наступна книга Лагерлеф , "Невидимі ланцюги" . Збулася мрія : Сельма змогла нарешті повністю присвятити себе улюбленій справі - письменництва , отримавши стипендію від Короля Швеції Оскара II і підтримку з боку Шведської Академії .     Успіх письменниці створювали багату уяву і неповторна оригінальність її творчості , який поєднував реалістичність з поетикою народних переказів .
Вершиною творчості Сельми Лагерлеф вважається роман "Єрусалим " , про групу шведських селян , які емігрували на Близький Схід , - на створення двотомника автора надихнула подорож до Єгипту і Палестину ( 1899-1900 ) . Ця книга принесла Сельмі славу видатної шведської романістки .
   Але все-таки самим знаменитим твором Лагерлеф залишається казка " Чудова подорож Нільса Хольгерссона Швеції " ( яку ми знаємо , як " Чудова подорож Нільса з дикими гусьми ) , яка побачила світ у 1906 році. Цікаво , що книга була задумана як ... підручник географії , в якому письменниця талановито і цікаво описала Швецію початку ХХ століття. Увібрала в себе казка і чимало шведських легенд і переказів. Зараз ця казка перекладена на багато мов світу , в різних країнах по ній знято не один мультфільм.

 
Саме по цій книзі у бібліотеці організовано виставку однієї книги. 

Немає коментарів:

Дописати коментар