пʼятницю, 21 червня 2013 р.

Лицар честі та пера

 
Саме під такою назвою в книгозбірні організований перегляд літератури, який присвячений до 115-ої річниці від дня народження Еріха Марії Ремарка.

     Ремарк народився в німецькому місті Оснабрюк. При народженні, його назвали Еріх Пауль, але після смерті своєї матері він змінив своє ім'я на Еріх Марія. Юнак потрапив до католицького педагогічного училища. Педагогічна освіта пізніше згодилася, коли він вчителював певний час у сільських школах.
    Дуже любив багато читати. Вже в 17-річному віці Ремарк сам наважується почати літературну працю, стає членом літературного «Гуртка мрій».
    Згодом Еріх Марія був мобілізований на фронти Першої світової війни, а пізніше направлений на Західний фронт. Був поранений уламками гранати в ліву ногу, праву руку і шию.
     По війні наполегливо шукав себе в суспільстві і в професії. Повернувся в католицьке училище, яке не встиг закінчити. Покинув вчителювання і часто змінював професії. Був бібліотекарем, бізнесменом, редактором в журналі «Echo Continental» і навіть продавцем надгробків, органістом при каплиці в лікарні для божевільних.
     У 1939 р.  разом із своєю дружиною вони переїхавдо США, але їх шлюб протримався до 1957 р.
   Ймовірно, дотики болючої пам'яти про фронтове минуле були настільки нестерпними, що відбилися в рукопису «На західному фронті без змін». Простою, емоційною мовою в них реалістично описана війна і повоєнний період, побачений очима і пережитий 20 річним предстаником невтраченого покоління.
     1931 року Ремарка номінували на Нобелівську премію. Проте, через спротив з боку політичних сил Німеччини, Нобелівський комітет нагороди йому не дав.
    З приходом Гітлера до влади в Німеччині Ремарк був примусово позбавлений німецького громадянства.  Аби зняти стрес, він пиячив, але не покидав творчість. Згодом письменник емігрував — спочатку до Франції, а потім до США, де отримав американську візу та перебрався до Голлівуду.
   Еріх Марія Ремарк написав такі відомі твори: "Три товариші", "Повернення", "Час жити і час помирати", "Ворог", "Станція на обрії".   
     Помер 25 вересня 1970 року у віці 72-х років у місті Локарно. Похований на швейцарському цвинтарі Ронко в кантоні Тічіно.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар