понеділок, 18 лютого 2013 р.

Марія Пригара - дітям

  Творчість талановитої української письменниці, поетеси і перекладачки Марії Пригари користується популярністю серед дітей. Найкращі її твори по праву посідають чільне місце в дитячій літературі.      
     Марія Аркадіївна Пригара народилася 20 лютого 1908 р. у Москві в родині службовця. Згодом батьки переїхали до Криворіжжя, пізніше – в Київ, а потім – у Білу Церкву.  Справжня література ввійшла в життя Марії Аркадіївни в Одесі, куди вона переїхала шістнадцятирічної дівчиною. Згодом вона стала студенткою Одеського інституту народної освіти.
       В часи Великої Вітчизняної війни працювала на радіостанції ім. Т. Г. Шевченка в Саратові. Друкуватися почала в 1924 р. в одеській газеті «Червоний степ». З 1928 р. пише для дітей. Видала книги ліричних віршів: «Дорогою війни», «Напередодні», «Сестри» , «Надвечір’я» .
      Плідно працювала Марія Пригара у царині художнього перекладу, переважно з польської, якою письменниця володіла досконало. її перу належать українські переклади роману «Фараон» Б. Пруста, поеми М. Некрасова «Кому на Русі жити добре?» та ін.
     Померла Марія Аркадіївна 8 вересня 1983 року. На київському будинку, що на вулиці Михайла Коцюбинського, на знак вшанування її пам'яті встановлено меморіальну дошку.
   До 105-ої річниці від дня народження Марії Аркадіївни в нашій книгозбірні організовано перегляд літератури дитячих книжок поетеси, які наявні в фонді бібліотеки, а також зібрані відомості про життєвий шлях письменниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар