понеділок, 28 січня 2013 р.

Вишивати на картоні - легко


  Для користувачів бібліотеки розпочав роботу гурток «Дитячі посиденьки», метою якого є навчити читачів-дітей різним видам рукоділля : в’язанню, аплікації, малюванню, створенню іграшок, сірникових будиночків, а також  роботі з соломкою, папером, глиною, солоним тістом.  Учасниками гуртка  можуть стати усі бажаючі читачі бібліотеки незалежно від віку.

      На першому засіданні присутні знайомились з  нитяною графікою або, як її ще називають, ізониткою, зображенням ниткою, нитяний дизайн. А ознайомила їх з цією технікою студентка Барського автомобільно-шляхового технікуму Ірина Волошина, яка має уже досить непоганий досвід у такому мистецтві.
    Ізонитка або нитяна графіка (зображення ниткою, нитковий дизайн) - графічне зображення, особливим чином виконане нитками на картоні або іншій твердій підставі.
    Цю техніку також іноді називають ізографіка або вишивка по картону. В якості підстави ще можна використовувати оксамит (оксамитову папір) або щільний папір. Деякі умільці зараз роблять вишивку на дисках. Нитки можуть бути звичайні швейні, шерстяні, муліне або інші. Також можна використовувати кольорові шовкові нитки.
    Нитяна графіка як вид мистецтва вперше з'явилася в Англії. Англійські ткачі придумали особливий спосіб переплетення ниток. Вони вбивали в дощечки цвяхи і в певній послідовності натягували на них нитки. В результаті виходили ажурні мереживні вироби, які використовувалися для прикраси житла.
    Інтерес до нитяної графіки то з'являвся, то зникав. Один із піків популярності відбувся наприкінці ХIХ століття. Видавалися книги по рукоділлю, в яких описувався незвичайний спосіб вишивки на папері, простий і легкий, доступний дітям. Зараз цим мистецтвом займаються в багатьох країнах світу: Англії, США, Данії, Австралії тощо.
    Створення орнаментів технікою ізонитки всерйоз зацікавило учасників гуртка. Вони навіть отримали цікаве домашнє завдання для закріплення набутих знань та навичок. 






4 коментарі:

  1. Дуже цікавий гурток відкрився у вашій бібліотеці, залюбки сама його б відвідала. Про нитяну графіку почула вперше і багато чого для себе відкрила нового. Молодці!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Гуртківці так зосереджено працюють, видно що їм до вподоби нитяна графіка.

    ВідповістиВидалити
  3. Ми на заняттях свого гуртка "Весела майстерня"(який тільки розпочне свою роботу) також плануємо вивчати з дітками цю техніку. Дуже красиві вироби виходять. Ваші гуртківці так старанно все роблять. Гадаю нашим діткам також сподобається.

    ВідповістиВидалити
  4. Ми дуже радіємо від того, що наші користувачі є такими талановитими, чого і вам бажаємо. Успіхів вам усім у ваших починаннях.

    ВідповістиВидалити