вівторок, 12 червня 2012 р.

Той, хто відкрив світ читання...


    Є автори, по яким вчиться читати не одне покоління малечі. Тому автори цих книжок залишаються в пам'яті надовго. Одним з таких авторів є  Валентин Бичко.
  Валентин Васильович Бичко народився в Харкові 17 червня 1912 року, однак його дитинство пройшло під Прилуками на Чернігівщині (тоді — Полтавська губернія): батько отримав там шматок поля.
   Майбутній поет змалку пізнав смак дорослого життя - тяжкої селянської праці. Він рано навчився тримати плуга, косити траву, користуватися ціпом. Пізніше автор розповість про свої дитячі роки, враження і мрії в автобіографічній повісті «Благословлялося на світ».


   Чого взявся за писання, він не пише. Та хто з письменників може відповісти на це питання? Хіба Йосиф Бродський, коли його приперли до стінки на судовому процесі, видав: «Можливо це від Бога?». Як би там не було, свій перший допис Валя Бичко побачив у газеті «Правда Прилуччини» в 12 років. Взявся за прозу і поезію.
    Валентин Бичко ввійшов у літературу в середині 30-х років XX століття разом із ровесниками Андрієм Малишком, Іваном Неходою, Миколою Нагнибідою та іншими поетами, а своїм наставником вважав Павла Тичину.
     Перша книжка для дітей «Матері на заводах» вийшла 1932 року, а за нею — «Першотравневий гість» (1935), «Веселі школярі» (1941), «Веселка» (1946), «Літа піонерські» (1954), «Вогнище» (1969), «П'ять казок» (1970) та інші. Читати я вчився за дитячою книжкою Валенитна Бичка "Лісова пригода"
    За повість «Благословлялося на світ» та книжку поезій «Сімейний альбом» Валентин  Бичко був удостоєний 1977 року літературної премії імені Лесі Українки. Багатьом віршам поета судилося стати піснями («Ронить листя клен похилий...», «Ой любов...», «Не вставай, туманне...», «Карнавальна» тощо). Ще одна риса його творчості, яка відома лише спеціалістам - написання лібрето відомих опер "Загибель ескадри", "Перекоп".
    На книжках Валентина Бичка виросло кілька поколінь українських дітлахів. Про те, чи знають його сучасні юні читачі, краще промовчати…
  Тому, з нагоди 100-річного ювілею українського поета,  письменника Валентина Бичка у  бібліотеці організовано книжкову виставку «Той, хто відкрив світ читання…», метою якої слугує розкриття сторінок його життя та творчості .

Немає коментарів:

Дописати коментар