середу, 12 жовтня 2011 р.

Україна - земля козацтва...


    14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва . Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Воно є одним з чинників, що вплинув на формування українського народу і історії нашої держави. В XVII-XVIII століттях Україну називали країною козаків, а українців - козацькою нацією. Козацькі війська захищали українські землі від нападників, які постійно намагалися заволодіти територіями Київської Русі.
         Козаки мали свій так би мовити лицарській кодекс честі: "Захищати свою родину, свій народ і свою країну!". Вони відмінно володіли  мечем і шаблею. Козаки мали свій стиль і зовнішність: оселедець, вуса, гоління бороди, червоний колір стягів, зброї, одягу. Мали покровительку - Присвяту Богородицю Діву Марію, тому не випадково День козацтва відзначається в Україні 14 жовтня в день християнського свята  Покрова Пресвятої Богородиці. Покрова - одне з найстаріших і улюбленіших народом свят.
    Феномену козацтва, його внеску в розбудову української державності присвячена тематична книжкова виставка « Україна – земля козацька…» на якій представлені твори з фонду бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар