пʼятницю, 19 березня 2021 р.

Поезія - це музика душі

    «Поезія — це  не «найкращі слова в найкращому порядку», це вища форма існування мови»

Йосип Бродський

У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії відзначався в Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО. «Поезія, - йдеться в рішенні ЮНЕСКО, — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самоствердження і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку.

   Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу — це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості».

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року.

Всесвітній день поезії — це ще й нагадування всім сучасникам про великих поетів, які своїм твердим словом впливали на долі цілих держав і завжди були в пошані. До числа яких можна сміливо віднести постать  відомої української  поетеси Лесі Українки, 150-річчя від дня народження якої відзначається цьогоріч.

 Тож для шанувальників творчості Лесі Українки презентуємо літературну-музичну вітальню «Поезія – це музика душі».

https://youtu.be/el0WH3G9Zps


Немає коментарів:

Дописати коментар