четвер, 23 січня 2020 р.

Моя соборна Україна

22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Щороку в цей день ми із вдячністю згадуємо тих героїв, які намагалися відродити незалежну соборну українську державу. Саме 22 січня було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської  Народної  Республіки. Офіційно ж в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
 До цієї події у бібліотеці проведено низку заходів, метою яких є формування національної свідомості та виховання  почуття патріотизму у підростаючого покоління.
Так,  напередодні Дня Соборності для шанувальників історії України організовано тематичну книжкову виставку «Одна єдина соборна Україна». На виставці представлена література, яка висвітлює найважливіші події в історії України – передумови та причини об’єднавчого процесу та тернистий шлях України до соборності.
 22 січня для учнів 9-х та 10 класів  загальноосвітньої школи № 3 проведено патріотичну годину «Україна моя, ти у серці одна».

Учасники заходу не тільки прослухали історію виникнення свята – Дня Соборності України, а й ознайомились з історичними фактами про Україну, дізналися про всеукраїнську акцію «живий ланцюг» між Києвом та Львовом, яка відбулася 20 січня 1990 року, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.  Також старшокласники  взяли участь у акціях «Величний день єднання» та «Моя соборна Україна», в ході яких десятикласники почергово читали рядки із творів українських класиків та розгортали синє та жовте полотнище, які згодом склали у прапор України, а учні 9-х класів по черзі декламували патріотичні рядки, поступово створюючи з перших літер поезій вираз «Україна – єдина». Таким чином діти  відзначили важливу роль літератури для духовної єдності нашого народу та продемонстрували, що українська держава і сьогодні є єдиною та соборною.

 
У цей же день для молодших школярів, а це були учні 4-В класу Барського ліцею № 2 , проведено історичний екскурс «Соборна та єдина квітуча Україна» . Подорожуючи Україною, діти дізнались про історичне значення  Соборності,  ознайомилися з історичними фактами про Україну , демонструючи при цьому свої знання з історії рідної держави.
Наприкінці заходу бібліотекар запропонувала усім взятися за руки і побажати один одному єдності та любові.

Немає коментарів:

Дописати коментар