неділю, 24 лютого 2019 р.

Цей мудрий та загадковий Шолом-Алейхем

   2 березня минає 160 років від дня народження відомого єврейського письменника та драматурга Шолома-Алейхема, життя якого було тісно пов'язане з Україною та її культурою. Його твори перекладено на багато європейських мов.
   Він – автор веселих та водночас сумних книг про Тев'є-молочника, Менахем -Мендла, хлопчика Мотла, жителів Єгупця та Касрилівки — безперечно, є найвідомішим з усіх єврейських письменників, які писали мовою їдиш.
  Шолом-Алейхем любив Україну, де українці та євреї здавна жили й працювали поряд.
Всі герої його творів – «маленькі» прості люди зі своїми бідами і радощами. Багато друзів письменника впізнавали в героях його творів себе.

 
   «Першим літературним твором» 13-річного Шолом-Алейхема був збірник лайок його мачухи.
   Письменник був дуже забобонний. Ніколи сторінки своїх рукописів не нумерував числом 13, а ставив 12. Його рідні визнають днем його смерті  12 травня. Йому було всього 57 років, він боявся і цього числа, тому що у 57 років помер його батько.
«Шолом -Алейхем» у перекладі означає «мир вам», що так актуально звучить нині на всіх мовах як заклик до миру, єдності та злагоди.
       Шолом -Алейхема не можна уявити без України, як не можна уявити й Україну без цього письменника. Це є знаком нерозривності життя двох народів — українського та єврейського,— їхньої спільної долі й спільної боротьби за добробут та щастя. Тому, з нагоди цієї дати у бібліотеці організовано перегляд літератури «Цей мудрий  та загадковий Шолом-Алейхем».

Немає коментарів:

Дописати коментар