вівторок, 20 листопада 2018 р.

Корифей українського слова

 Під такою назвою організовано перегляд літератури, приурочений письменнику і активному культурно-громадському діячу Григорію Федоровичу Квітці-Основ'яненку, якому  29 листопада  виповнюється 240 років від дня народження.
Серед творців української літератури почесне місце належить Григорію Федоровичу Квітці-Основ'яненку. Квітка-Основ'яненко - засновник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Прозаїк-новатор Григорій Квітка-Основ'яненко перший у світовому письменстві своїми сентиментально-реалістичними творами заявив про народ, до якого був щиро прихильний, і серед нього знаходив, за його ж словами, героїнь у квітках і запасках. Письменник створив цілу галерею національно колоритних персонажів українців і українок, утвердив цінність людини незалежно від її соціального походження, поставив слово на боротьбу із соціальним мороком.
Найкращі твори Квітки-Основ'яненка одними з перших представляли українську літературу європейським читачам. За його творами знято фільми : «Сватання на Гончарівці», «Шельменко-денщик», а за мотивами повісті «Конотопська відьма» - кінокартину «Відьма». В кращих театрах, до сьогоднішнього дня, за  творами  митця ставляться спектаклі.

     Запрошуємо ознайомитися з творчим доробком письменника, переглянувши літературу на виставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар