пʼятницю, 24 листопада 2017 р.

В країні казок Вільгельма Гауфа


З нагоди  215 річчя від дня народження одного із найвідоміших у світі казкарів, німецького письменника Вільгельма Гауфа, що жив і творив на початку XIX сторіччя, чиї казки перекладено багатьма мовами світу та читало багато поколінь дітей у багатьох країнах, в бібліотеці організовано виставку - казку «В країні казок Вільгельма Гауфа».
 Життя письменника було коротким, всього 25 років. Проте написані ним казки живуть ось уже понад 200 років. Народився Гауф 29 листопада 1802 року в німецькому місті Штутгарті. Його батько служив секретарем у міністерстві іноземних справ. Він помер, коли Вільгельмові було сім років. Тоді ж мати переїхала разом із чотирма дітьми до свого батька у Тюбінген. У домі дідуся була величезна бібліотека, отож малий Вільгельм із книг здобував свої перші знання, потім навчався в монастирській школі, а далі – в університеті.
Отримавши університетський диплом доктора філософії та теології, Вільгельм влаштувався вихователем дітей у родині високого військового чиновника. З цією родиною він мандрував Європою, збирав яскраві подорожні враження, побував зокрема на батьківщині братів Грімм – у Касселі, у Парижі, Бремені, Антверпені. Власне для своїх вихованців він почав писати чарівні казки. А коли вони були надруковані в «Альманасі казок на 1826 рік», отримали визнання в усьому німецькомовному світі.
За своє коротке життя він устиг створити два романи, книжку сатиричних нарисів, чимало новел і три збірки казок. І якщо твори для дорослих стали помітним явищем у німецькій літературі, то казки завоювали собі світову славу. Окрім «Карлика Носа», особливо знаними казками є його «Каліф-чорногуз», «Маленький Мук», «Пригоди Саїда», «Холодне серце». Казки Гауфа цікаві не лише дітям, а й дорослим. Адже його казкові персонажі часом так схожі на нас самих, наших друзів і недоброзичливців, тут споконвічна боротьба добра і зла – перш за все у площині людських стосунків. Тому вони житимуть і далі – століття за століттям. Бо змінюються часи, а казки залишаються у вічності.

Немає коментарів:

Дописати коментар