середу, 14 червня 2017 р.

Щирий друг дітвори

        Дивитися на світ «прозірним оком простоти» - таке творче кредо українського дитячого письменника Валентина Васильовича Бичка,  якому 17 червня виповнилося 105 років від дня народження. З нагоди цієї дати у бібліотеці організовано перегляд літератури «Щирий друг дітвори», де всі бажаючі мають можливість ознайомитись з творчістю письменника.

    Народився Валентин Васильович бичко у Харькові 17 червня 1912 року, однак його дитинство пройшло під Прилуками на Чернігівщині (тоді - Полтавська губернія): батько отримав шматок поля.
    Майбутній поет змалку пізнав смак дорослого життя - тяжкої селянської праці. Він рано навчився тримати плуга, косити траву, користуватися ціпом. Пізніше автор розповість про свої дитячі роки, враження і мрії в автобіографічній повісті «Благословлялося на світ».
   Спочатку Валентин навчався у Прилуках, що за сім кілометрів від села, де вони жили. Причому пішов зразу до четвертого класу. Захоплювався гуманітарними предметами — мовою, літературою, історією, хоча не відставав і в інших. Свій перший допис Валя Бичко побачив у газеті «Правда Прилуччини» в 12 років. Взявся за прозу і поезію.
   Після закінчення навчання вчителює, трудиться в дитячих газетах і журналах України. Від 1932 року, коли вийшла перша поетична збірка Валентина Бичка для дітей, він видав понад п’ятдесят книжок для малих читачів. Найкращі його твори зібрані у книгах: «Вогнище» (1959), «Літа дзвінкоголосі» (1960), «То не маки цвітуть» (1962). Лауреат премії Лесі Українки.

Немає коментарів:

Дописати коментар