пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Європейці в історії Бару

У рамках діяльності Пункту європейської інформації при бібліотеці регулярно проводяться різноманітні масові заходи з питань історії та структури Європейського Союзу, інтеграції України до європейської спільноти тощо. Та, як не дивно, європейці набагато ближче до нас. І щоб в цьому переконатись працівники ббліотеки підготували віртуальний огляд "Європейці в історії Бару" для дев'ятикласників зі школи №1.


Наше місто має більш ніж 600-літню історію, входячи за час існування до складу різних держав: Турецької держави, Литви, Речі Посполитої, Російської імперії. Відповідно і численні зарубіжні гості відвідували наш край та залишили свій слід в історї. Завдяки литовському князю Свидригайлу до нас дійшла перша згадка про поселення Рів, його батько - князь Ольгерд - переміг в битві на Синіх водах та визволив Поділля від турецького правління. Польська королева Бона Сфорца відкрила взагалі окрему сторінку історії Бару, а допомогли їй в цьому Бернард Претвич та Гійом де Боплан. Наш край приваблював і митців: Юліуш Словацький описував красу подільської природи у своїх поемах, а Наполеон Орда залишив нам яскраві акварелі з історичними місцями. 
Одним з найнеочікуваніших європейців, частково пов'язаним з містом, є Леонардо да Вінчі. У молодості він був придворним художником міланських герцогів Сфорців, на його творчості виховувалась майбутня королева Бона, яка потім реалізувала свої задумки вже у нашому місті. 
Ми надіємось, що сьогоднішній захід приніс відвідувачам чимало відкриттів. Але ще більше відкриттів у нас попереду. Головне, сміливо вирушати у невідоме. 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар