середу, 24 вересня 2014 р.

Барська земля – Поділля: європейська спадщина та перспективи сталого розвитку

Одним із важливих напрямків роботи бібліотеки є краєзнавство. Саме в його рамках діє постійна виставка «Мій край – чарівне Поділля», на якій представлено праці історичного та культурного характеру. Але поряд з постійністю виставка час від часу набуває нових форм відповідно до певних знаменних дат. Цього року таких одразу дві: 520 років з дня народження Бони Сфорци та 120 років від виходу у світ праці Михайла Грушевського «Барське староство».  
Як відомо, саме при правлінні Бони Сфорци місто Бар досягло найбільшого рівня розвитку та отримало свою сучасну назву. Також у ці часи була побудована друга за потужністю (після Кам’янець-Подільської) фортеця, завдяки якій місто довгі часи утримувало статус оборонного рубежу. У свою чергу магістерська дисертація Грушевського «Барське староство» до цих пір залишається найбільш ґрунтовною працею з історії краю. На оновленій краєзнавчій виставці була здійснена спроба поєднати вищезгадані факти. Так, окремо виділено ключові цитати Грушевського про Бону Сфорцу та історію міста при ній, а також портрет  королеви та герб, який Бар отримав разом з Магдебурзьким правом.



Окремо у рамках відзначення цих дат при міському музеї коледжі відбудеться конференція під назвою «Барська земля – Поділля: європейська спадщина та перспективи сталого розвитку».

Немає коментарів:

Дописати коментар