четвер, 10 січня 2013 р.

Казкове царство Шарля Перро

 
 Саме під такою назвою у бібліотеці організовано виставку-кросворд по творчості відомого французького казкаря Шарля Перро, 385-у річницю від дня народження якого відмічаємо 12 січня.
    Величезна заслуга Перро в тому, що він вибрав з маси народних казок кілька історій і зафіксував їх сюжет, який ще не став остаточним. Він надав їм тон, клімат, стиль, характерний для 17 століття, і тим не менше дуже особистий.
  

 У ряді казкарів, які «легалізували» казку в серйозній літературі, саме перше і почесне місце відводиться французькому письменникові Шарлю Перро. Мало хто з наших сучасників знає, що Перро був маститим поетом свого часу, академіком Французької академії, автором знаменитих наукових праць. Але всесвітню популярність і визнання нащадків принесли йому не його товсті серйозні книги, а прекрасні казки «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Синя Борода».
    Шарль Перро народився в 1628 році. Сім'я хлопчика була стурбована освітою своїх дітей, і у віці восьми років Шарль був відправлений у коледж.
    Після коледжу Шарль протягом трьох років бере приватні уроки права та врешті-решт отримує диплом юриста.
    У двадцять три роки він повертається в Париж і починає свою кар'єру в якості адвоката. Літературна діяльність Перро припадає на той час, коли у вищому суспільстві з'являється мода на казки. Читання і слухання казок стає одним з поширених захоплень світського суспільства, порівнянних хіба з читанням детективів нашими сучасниками.
    Однак Перро не зважився опублікувати казки під своїм ім'ям, і на випущеній ним книжці значилося ім'я його вісімнадцятирічного сина - П. Дарманкура. Він побоювався, що при всій любові до «казкових» розваг писання казок буде сприйнято як заняття несерйозне, що кидає тінь своєю легковажністю на авторитет серйозного літератора.
    В основі казок Перро - відомі фольклорні сюжет, які він виклав із властивим йому талантом і гумором, опустивши деякі деталі і додавши нові, «облагородивши» мову. Найбільше ці казки підходили дітям. І саме Перро можна вважати родоначальником дитячої світової літератури та літературної педагогіки.
    Шарля Перро зараз ми називаємо  казкарем, а взагалі за життя він був відомий як поет і публіцист, сановник і академік. Він був адвокатом, першим прикажчиком міністра фінансів Франції.
   Історія його життя - це і особисте, і суспільне, і політика, змішана з літературою, і література, як би розділити на те, що прославило Шарля Перро у віках - казки, і те, що залишилося минущим.

Немає коментарів:

Дописати коментар