вівторок, 20 листопада 2012 р.

Відомий майстер сатири

       Саме під такою назвою в нашій книгозбірні організованаий перегляд літератури до 345-річниці від дня народження  англо-ірландського письменника-сатирика, публіциста, філософа, поета і громадського діяча Джонатана Свіфта, який найбільш відомий як автор знаменитої фантастичної тетралогії «Подорожі Гулівера».

          Джонатан Свіфт народився 30 листопада             1667 року.Вихованням Джонатана займався його дядько, Годвін Свіфт, відомий адвокат. Він відправив хлопця в найкращу школу Дубліна.
          Згодом Джонатан здобув ступінь бакалавра мистецтв у Трініті-коледжі , а згодом переїхав до Англії, де став секретарем відставного дипломата  і відомого есеїста Вільяма Темпля, маєток якого часто відвідували поети і літератори.
Відомим Свіфт став після того, як 1704 року побачила світ «Казка про бочку». Саме через цю книгу Свіфта повернули до Дубліна, де він став настоятелем собору Святого Патріка.
         У Дубліні Свіфт написав свій єдиний роман «Мандри Лемюеля Гуллівера до деяких віддалених частин світу», який приніс йому величезну популярність. Роман є сатирою на недосконалість людської цивілізації.
        Останні роки свого життя Свіфт страждав від прогресуючого психічного розладу і помер 19 жовтня 1745 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар