четвер, 1 листопада 2012 р.

Світ дитячих фантазій Самуїла Маршака

   

      Під такою назвою у дитячій бібліотеці підготовлено бібліоінформину, метою якої є ознайомлення читачів з творчістю російського письменника Самуїла Яковича Маршак, на творчості, якого виросло не одне покоління дітей.

    А народився Самуїл Якович 22 жовтня 1887 р.(3 листопада н.с.) у Воронежі в сім'ї заводського техніка. Раннє дитинство і шкільні роки провів у містечку Острозьку під Воронежом. У гімназії вчитель словесності прищепив любов до класичної поезії, заохочував перші літературні спроби майбутнього поета. Згодом Самуїл переїхав до Петербурга, навчався в одній з кращих гімназій.
      У 17 р. Маршак познайомився з Горьким, який запросив його на свою дачу в Ялті, де Маршак лікувався, вчився, багато читав, зустрічався з різними людьми. Через певний час Маршак повернувся до Петербурга, потім поїхав вчитися до Англії.
      У 1914 р. повернувся на батьківщину, працював у провінції, публікував свої переклади в журналах "Північні записки" і "Російська думка". У роки Першої світової війни Маршак займався допомогою дітям біженців, а в 1920-х брав участь в організації дитячих будинків в Катеринодарі, створив дитячий театр, в якому почалась творчість дитячого письменника.
      З часом, повернувшись до Петрограда, створював свої перші оригінальні казки у віршах – "Казка про дурному мишеня", "Пожежа", "Пошта", перекладав з англійської дитячі народні пісеньки, очолював один з перших радянських дитячих журналів – «Новий Робінзон».
      У 1938р. Маршак переселився до Москви. У роки Великої Вітчизняної війни активно співпрацював у газетах.
      С. Я. Маршак – автор дитячих віршів, пісень, казок, п’єс. У післявоєнні роки вийшла його книги віршів - "Пошта військова", "Бувальщина-небилиця", поетична енциклопедія "Весела подорож від А до Я".
      Ще довгий час Самуїл Якович їздив до Англії, перекладам твори відомих письменників та поетів. Згодом вийшла збірка статей "Виховання словом", "Вибрана лірика" .
    С.Маршак помер 4 липня 1964 року в Москві.


    

Немає коментарів:

Дописати коментар