середу, 4 липня 2012 р.

Свято Івана Купала



Одним із найпоетичніших свят українського обрядового календаря є свято Івана Купала (Купайла),  яке припадає на 7 липня. Історично цей день був днем літнього сонцестояння, що збігався з Різдвом Івана Хрестителя.
     Зі святом Купала пов'язані два найголовніші персонажі — Купало та Марена. Це були дві символічні фігури парубка та дівчини. Марена готувалася із вишневої гілки, яку уквітчували та вбирали у жіночий одяг. Біля неї водили хороводи і співали пісні. В цей час свою ляльку готували парубки. Купало робився із жмута соломи. На нього одягали чоловічий одяг.

 У ніч на Івна Купала хлопці та дівчата збиралися у веселі компанії та розважалися на берегах озер і річок: палили величезні багаття, стрибали через них, водили ороводи. Ці традиції збереглися і до наших днів.
   Основну роль у купальському святі відігравало вогнище, яке мало горіти цілу ніч. Згідно переказів воно має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Так, вважалось, що коли дівчина і хлопець, які кохають один одного, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їх руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом.
    Цієї чарівної ночі рівно опівночі розпускається квітка папороті, про яку існує багато легенд. В одній з них розповідається, що той, хто цю квітку побачить, знайде старовинний скарб, а той, хто її зірве, почне розуміти мову тварин і птахів. Старі люди кажуть, що зірвати цю квітку майже неможливо — таке нетривале її життя, але якщо вже це вдасться, то слід підкинути її в повітря — вона впаде прямо на те місце, де закопаний скарб. Можливо, ця легенда виникла тому, що ніхто ніколи не бачив квітку папороті, а це зумовило наділення рослини загадковими властивостями.
    На свято Купала дівчата обов'язково ворожили: вони заздалегідь плели вінки, встромлювали в них свічку і пускали річкою. Якщо вінок добре пливе і горить, то дівчина цього року одружиться, якщо вінок крутиться на місті, то доведеться ще дівувати, а якщо у когось вінок затоне, то це вже віщувало нещастя. Парубки намагалися спіймати вінок своєї коханої, це означало, що вони проживуть все життя в парі.
   У день Івана Купала намагалися зцілюватися росою. Для цього потрібно встати якомога раніше і пройтись босоніж по цілющій купальській росі. Особливої цілющої сили купальська трава набирає до сходу Сонця.
     Для користувачів бібліотеки відкрито тематичну підбірку літератури "ой на Івана, ой та на Купала".
    



1 коментар:

  1. хотілося б щоб традиції на свято Івана Купала не зникали, а тривали й досі, для того щоб молодь познайомилася з розважальними обрядами.

    ВідповістиВидалити