середу, 28 березня 2012 р.

Гетьман української музики



   До 170 річниці від дня народження М.В. Лисенка –видатного композитора, основоположника української музики, блискучого піаніста,талановитого хорового диригента і педагога, вченого фольклориста, активного музично-громадського діяча у бібліотеці проведено літературно- музичну бесіду «Микола Лисенко – гетьман української музики».Учасники заходу знайомилися з життєвим і творчим шляхом композитора, що супроводжувався показом кадрів фото- та кінохроніки, фрагментами інтерв'ю з нащадками знаменитого композитора,слухали його музичні твори.




     Видатний піаніст, хоровий диригент,композитор народився 20 березня 1842 року в с. Гриньки (Полтавська область). Походив зі старовинного козацького старшинського роду. Дістав блискучу освіту. Закінчив Київський університет — природознавчий факультет. Захистив кандидатську дисертацію з біології (про розмноження нитчастих водоростей). Йому пророкували блискучу кар’єру вченого, пропонували залишитися викладати, але Лисенко обрав собі інший шлях, пов’язавши своє життя з музикою. Після навчання в Лейпцизькій консерваторії (клас фортепіано) його називали піаністом-віртуозом. Вчився у Римського- Корсакова в Пете рбурзькій консерваторії. Він — організатор хорів, які пропагують українську музику. Коло інтересів Миколи Віталійовича — величезне. Він створив Товариство любителів музики і співу, працював у Південно-Західному відділенні Російського географічного товариства. Був людиною високої ерудиції, енциклопедистом і багатогранно обдарованою особистістю. Один із перших інтерпретував «Кобзаря» Шевченка, робив обробки народних пісень, автор 10 опер, вокальних творів, сонат, рапсодій, сюїт, полонезів, ноктюрнів, фундатор музично-драматичної школи. Володів неабияким літературним талантом. Написав фольклорні праці — «Дума про Хмельницького і Барабаша», «Про торбан і музику пісень Відорта», «Народні музичні інструменти на Україні». І це далеко не повний перелік інтересів і діянь М. Лисенка.    

 Лисенко це ціла епоха в історії українського мистецтва. Він створив нашу національну музику, окрилив нашу народну пісню своїм талантом і розніс її славу по всьому світу.




Немає коментарів:

Дописати коментар