середу, 20 липня 2011 р.

Анкета читача - вивчення обслуговування користувачів через мережу Інтернет

Нещодавно в бібліотеці проводилось анкетування, метою якого було дослідження впливу та важливості інтерактивних технологій для читачів закладу. В результаті вийшла досить цікава картина.
Насамперед, близько 75 % опитуваних, вказали, що активно користуються Інтернетом, при чому більшість з них отримує доступ до мережі саме в бібліотечних стінах.  Це багато в чому пояснює відповіді на наступне запитання «Скільки годин на тиждень ви проводите в Інтернеті?». 65 % вказали, що менше 5 годин на тиждень, хоча водночас 10 % зізнались, що витрачають на інтерактив  більше 15 годин.
Виявляється, що Інтернет сприяє та допомагає в навчанні, - саме так вказала половина опитуваних. Інша ж половина використовує його для інших потреб. Як показали відповіді на наступні питання, найбільше для розваг: онлайн-ігор та соціальним мережам. Але при цьому усі анкетовані зійшлись на тому, що навчатись легше, коли під руками всесвітня павутина. 
Дуже цікавими були відповіді на запитання "Що Вас найбільше цікавить у мережі Інтернет?". 73% впевнено відповіли - спілкування з новими людьми та знайомими, які знаходяться на відстані. 22% цікавить нова інформація. І лише 5% тягнуть насамперед розваги.

Щодо замінників Інтернету, то їх сьогодні небагато. Один з найефективніших – живе спілкування. Про це написало 70 % опитуваних. 25 % бачать у такій ролі книгу. А лише 5% - різноманітні хобі.
Тепер можна підвести невеликі підсумки. Насамперед, явним є факт, що Інтернет тісно взаємозалежить з життям людей і дітей зокрема. Найбільше він використовується в двох напрямках: навчальному і розважальному. Причому навчання часто обмежується лише пошуком рефератів чи готових домашніх завдань, а розваги стосуються насамперед віртуального спілкування. Але водночас з цим діти розуміють шкідливість Інтернету і виступають за раціональне його використання.

3 коментарі:

  1. Це досить важливі і актуальні питання на сьогоднішній день, молодці що досліджуєте активність дітей щодо Інтернету і книжки!!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Мені дуже подобається відвідувати бібліотеку, тут завжди затишно і цікаво.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякуємо за теплі і щирі слова.

    ВідповістиВидалити