понеділок, 23 травня 2011 р.

Творці словянської писемності

      Сьогодні імена святих Кирила та Мефодія відомі і шановані у всьому християнському світі. Заслуги цих великих слов'янських просвітителів в ісорії культури важко переоцінити. Близько 1135 років тому Кирило і Мефодій принесли на землі слов'ян світло писемності та знань. Більшу частину свого життя ці просвітителі присвятили справі створення і розвитку слов'янської писемності, адже вони вважали, що писемність є найважливішою складовою частиною культури будь якого народу.
Кирило розробив і уклав першу упорядковану слов'янську абетку на базі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов'янську звукову систему, чим поклав початок розвитку слов'янської писемності. Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангліє та Псалтиря. Кирило та Мефодій переклали з старогрецької на слов'янську багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу. Завдяки їм слов'яни отримали можливість слухати Божествену Літургію рідною мовою. У середньовічній  Європі слов'янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже .
  День 24 травня святкують не лише в Україні а й, зокрема, в Болгарії - там цей день вважається національним святом, адже зі слов'янською писемністю повязане зародження болгарської культури. Починаючи з 1989 року День слов'янської писемності та культури урочисто святкується в Києві, Москві, Новгороді та інших містах. Йому присвячуються наукові форуми, проводяться різноманітні культурні заходи . Цей день є не просто днем пам'яті святих Кирила та Мефодія, а святом єднання всіх слов'ян. У1989 р. памятний знак просвітителям Кирилу та Мефодію відкрито на території Києво - Печерської лаври, вони також увінчені у скульптурній композиції на Михайлівській площі у Києві, чудовий памятник просвітителям встановлено у Мукачевому.
   у бібліотеці до цієї дати представлено книжкову виставку, яка задовольнить потреби допитливих знавців слов'янської писемності і культури. 






Немає коментарів:

Дописати коментар