пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

Талант не підвладний часу

 
18 грудня виповнюється 125 років від дня народження відомого українського письменника Миколи Гуровича Куліша. З цієї нагоди до вашої уваги пропонуємо викладку літератури «талант не підвладний часу», яка розповідає про основні віхи життя та творчості письменника.

  Микола Куліш ввійшов в історію української літератури, як один з найталановитіших творців «розстріляного відродження», який набагато раніше за інших збагнув, що молох радянського тоталітаризму зводить нанівець ціну людського життя; а також, як найвидатніший драматург-новатор, основоположник новітньої драматургії.
 За словами активного учасника української діаспори Ю.Лавріненка: «Куліш досконало знав і відчував український світ, його дух і найглибші традиції. А вже щодо України сучасної, то ліпшого знавця, ніж Микола Куліш, мабуть, не було серед письменників.».
           Життя і творчість письменника нерозривно пов'язані з Херсонщиною. Тут пройшли майже половина його життєшляху. Тут він почав пізнавати світ, формувався і духовно зростав. На Херсонських просторах він здобув визнання як громадський і культурний діяч. Факти, події, реалії, що мали місце і відбувалися на терені Херсонщини щедрим струменем знайшли втілення в таких його творах: «На рыбной ловле», «97», «Комуна в степах», «Отак загинув Гуска».
  М.Куліш від природи був багатогранно обдарованою особистістю – талановитим військовим, керівником-адміністратором, газетярем і редактором, публіцистом, педагогом-теоретиком і практиком, прозаїком, полемістом, організатором літературного процесу в Україні.
За десятиліття творчої праці створив майже півтора десятка п'єс, які входять до національної літературної класики. Такі його твори, як «Народний Малахій», «Патетична соната», «Маклена Граса» складають європейську художню скарбницю.
 Темою Кулішевої творчості було становлення людини. Ця тема трагічна і в усі епохи вона була й залишається такою. Будучи великим майстром, він зміг пропустити цю тему крізь різні жанри: через трагікомізм «Народного Малахія», через грайливість і гумор «Мини Мазайла», через елегію безнадійності у «Маклені Граса».
Трагічною виявилася і доля самого письменника. Він був безневинно звинувачений у буржуазному націоналізмі і переслідувався владою.
Багатьма дорогами пройшов Микола Гурович Куліш – дорогами навчання, таврійського степу й України, дорогами війн, самовіддачі, духовного піднесення, дорогами творчості, відкриття, переслідувань. За недовге життя йому довелося пережити ледь не все, що тільки може випасти на долю людини. І на всіх дорогах, в усіх життєвих випробуваннях він залишався яскравою постаттю, прагнучи справедливості, краси, добра.

Немає коментарів:

Дописати коментар