середу, 20 квітня 2016 р.

Чорнобиль - спокута пам'яті людської

Цьогоріч 26 квітня виповниться вже 30 років з моменту Чорнобильської катастрофи. За цей час з'явилося декілька поколінь українців, які можуть дізнатись про аварію лише за спогадами очевидців, фото- та відеоматеріалами. Але до сьогодні кожен з нас у різній мірі відчуває вплив того вибуху.
 
 
Напередодні трагічних роковин в бібліотеці були проведено урок пам'яті "Чорнобиль - спокута пам'яті людської". Учасниками заходу стали дев'ятикласники зі школи-гімназії №2. Працівники бібліотеки підготували для них тематичну лекцію, що включала екскурс в історію ядерної енергетики, хроніку подій від власне вибуху на Чорнобильській АЕС до сьогоднішнього стану об'єкту. Доповненнями до лекції були численні документальні світлини та аудіозаписи, а також книги з однойменної виставки, презентованої в читальній залі бібліотеки.
 
 
Також школярі мали змогу почути трагічну історію з перших вуст, адже урок пам'яті відвідала Галина Степанівна Кохна. Упродовж осені 1986 року жінка працювала в їдальні для ліквідаторів катастрофи та стала свідком численних жахливих випадків. Наприклад, усім громадянам, які перебували у зоні відчуження в перший рік після вибуху, не рекомендувалось найближчі десять років народжувати дітей. Також надзвичайно сумною була розповідь про евакуацію Прип'яті, коли люди полишали рідні домівки, забираючи лише найнеобхідніше - документи та гроші. А порожні оселі увіковічили у собі пам'ять щоденних турбот тисяч громадян.
Тема заходу торкнулась і сучасного стану екології в нашому місті та області. Тут вже себе активно проявили учні, попередньо підготувавши повідомлення. Сьогодні в Україні головна небезпека прихована у відходах різноманітних підприємств та масштабних сміттєзвалищах. Мінімізація їх шкідливого впливу - це справа кожного громадянина. Саме від екологічної позиції кожного з нас залежить стан країни в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар