пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Історії козаків в історії міста Бар

Історія козацтва надзвичайно цікава та невичерпна, вона варта того, щоб про неї говорили не лише раз в рік напередодні свята Покрови Божої Матері, а набагато частіше. Тому в рамках народознавчого клубу "Роксолана" було проведено віртуальну подорож козацькими стежками, які викарбувалися в історії Барщини.  
 
 
Упродовж 12 років (1540-1552) барським старостою був Бернард Претвич. За своє життя він не лише відбив близько 70 нападів татар, а й запам'ятався військовим братерством з козаками. Зокрема, у поході Претвича на Очаків брав участь засновник Хортицької Січі Дмитро Вишневецький, а метод "світлового телеграфа" (його суть полягала у зведені численних башт, вартові яких при небезпеці запалювали вогонь, і тим самим повідомляли про небезпеку) не раз використовували козаки. Також в місті Бар народилося чимало героїв, які прославили своє ім'я під час битв і походів. Наприклад, звичайний козак Марко Якимовський, потрапивши у полон на галеру, зумів підняти повстання проти татар, визволити 220 бранців та повернутися на Україну.
Крім краєзнавчої розповіді слухачі поділилися на дві команди та відповідали на запитання вікторини. Зовсім не дивно, що перемогу у ній отримала команда, основне ядро якої складали хлопці. У певній мірі вони рівняються на своїх славних предків, а це вселяє оптимізм - молоде покоління виховується на правильних прикладах.   

Немає коментарів:

Дописати коментар